GOOGLE'I ETKİLEMENİN 8 YOLU
İçerikleriniz arama motoru optimizasyonu (SEO) gibi faktörler dikkate alınarak yazılmalı ve doğru bir kitleye hitap etmeli.
İnsanlar onu arayıp bulamadığı sürece web tasarımınız için hazırladığınız o içerikler hiçbir yere gitmeyecektir. Yani içeriğiniz arama motoru optimizasyonu (SEO) gibi faktörler dikkate alınarak yazılmalı ve doğru bir kitleye hitap etmeli. Web sitenize daha çok trafik alabilmek ve markanız ile hedef kitleniz arasında bir bağ oluşturabilmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.
1. Organize Olun
Düzenleme yapabileceğiniz bir takvim oluşturmak size içerik görevlerinizi düzenleme, yayımladığınız bloglarda ahenk sağlama ve sosyal aktivitenizi geliştirme imkanı verir. Çok daha önemlisi ise tekrara düşmenizi ve sıradanlaşmanızı engelleyerek kullanıcılarınızı kendinize bağlamanızı sağlar.
Organize olmak başarının anahtarıdır ama içerik planlarınıza bağlı kalmak her zaman kolay olmayacaktır.
Bir takvim oluşturmakla başlayın, daha sonra fikirleriniz üzerine beyin fırtınası yapın: Hangi sorulara cevap verebilirsiniz? Hangi temalar uyumlu? Size ilham veren şeyler neler?
İçeriklerinizi blog yazısı, site içi metin, yönlendirme ve video gibi sınıflara ayırın. İçerik kendi başına başarı yakalayana kadar sıralamaları düzenleyin ve yayımlama sıklığınızı planlayın: günlük, haftalık, aylık.
2. Tüketici Karakterleri - Hedef Kitlenizi Tanıyın
İşletmenizin başarısı için web tasarımınızı kimin için yaptığınızı ve içeriklerin kimlere hitap etmesi gerektiğini bilmelisiniz. Kullanıcılarınızın yolculuklarına bağlı olarak içerikleriniz farklı temellere sahip olacaktır.
Web sitenize ilk defa giriş yapan birinin markanıza karşı bir bağlılığı yoktur. Bu andan sonra odak noktası ilham verici içerikler ve markanızın değeri olacaktır.
Var olan müşterilerinizin farklı öncelikleri ve ihtiyaçları vardır. Yani içerikleriniz farklı biçimlerde sunulmalıdır. Müşteri memnuniyetini ve satışları arttırmayı hedefliyorsanız sizi desteklemeleri için onları cesaretlendirmeli ve satış yeteneklerine izin vermelisiniz.
3. Rakiplerinizden Öğrenin
Hedef anahtar kelimelerinizin çevresinde görünen organik içerikleri değerlendirerek neyin çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz ve bunu kendi web sitenizde uygulayabilirsiniz. Rakiplerinizin içeriklere odaklanma şekillerini ve anahtar kelime tercihlerini anlamak, avantaj elde edemediğiniz terimler arasındaki boşlukları doldurmanıza ve kendi domaininize gelen trafikleri arttırmanıza yardımcı olabilir.
4. 70:20:10 İçerik Kuralını Takip Ettiğinizden Emin Olun
Google'ın "hero, hub, hygiene" yaklaşımı içeriğin 3 tipini temel alıyor ve etkili bir içerik stratejisi için kullanışlı bir iskelet yapısı sunuyor.
İçeriğinizin %70'i işletmenizin çalışma şekline ve hizmetlerine özel olmalı (hygiene) çünkü kullanıcılarınızın dönüşüm için bu bilgiye ihtiyacı var. Bu; sektör haberleri, değerlendirmeler ve teklifler gibi günlük mesajlarınızdır.
İçeriğinizin %20'si kullanıcılarınızın onu paylaşabilmeleri için ilham verici (hub) olmalıdır. Daha fazlası için geri dönmelerini cesaretlendirmek adına siz ve kullanıcılarınız arasında bir duygu paylaşımı geliştirmeyi amaçlar. Bunu ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarını karşılayacak benzersiz bir içerik oluşturarak sağlayabilirsiniz. İlham verici çözümleri, problemleri çözmeyi ve işletmenizin "ne", "neden" ve "nasıl" sorularını cevaplamayı düşünün.
İçeriğinizin %10'u sizi biraz korkutacak kadar riskli olmalı (hero). Muazzam sayıda ziyaretçiyi etkileyebilir ama bunun için ciddi bir çalışma yapmalı ve oldukça fazla efor sarf etmelisiniz. Bu içerik en önemli etkinliğinizle veya yıl içinde piyasaya sürdüğünüz bir ürünle ilgili olabilir.
5. İçerik ve Arama Motoru Optimizasyonu Kesişimi
İçerik pazarlama çalışmalarınızda ve arama sıralamalarınızda başarılı olmanın en kolay yolu sayfa içindeki elemanlarınızda anahtar arama motoru optimizasyonu tekniklerini uygulamaktır.
İnsanlar içeriklerinizi arayıp bulamıyorsa çalışmalarınız bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle içeriklerinizi arama motoru optimizasyonu hedeflerini anlayarak yazmanız gerekiyor. Bunun için de sağlıklı, somut bir temele, doğru anahtar kelimelerin kullanımına ve başlıklar, açıklamalar, görselleriniz için alternatif başlıklar ve iyi bir URL yapısı gibi elemanlar arasında tutarlılığa ihtiyacınız var.
Bu şekilde bir çalışmayla doğru anahtar kelimelerde sıralama yakalamanız mümkün olacaktır.
6. Dahili Linkler ve Link Yönlendirmeleri (Backlinks)
Doğru linkler inşa etmek her zaman Google sıralamalarında tırmanmanın anahtarı olmuştur.
Dahili linkler arama motorlarının web sitenizin en önemli içeriklerini belirlemesine ve hedef kitlenizin ilgili sayfalarda direkt olarak size yönlendirilmesine yardımcı olurlar. Sıralamalarda yükselebilmek için linklerinizdeki bağlantı metinlerinin anahtar kelimelerinizin varyasyonları olmasına dikkat edin.
Sizinle benzer içerikler bulunduran web sitelerinden gelen link yönlendirmeleri de arama motorları için önemlidir. Sıralamalarınızı geliştirmek için en iyi içeriğinizde hem dahili hem de harici link inşasına başlayın.
7. Bir Blogun Etkisi
Web tasarımlarınıza blog dahil etmek, web sitesinin arama motoru sıralamalarında çok büyük bir etki yaratabilir. Bloglar yalnızca anahtar kelime bakımından zengin sayfalar değil, aynı zamanda yüksek kalitedeki web sitelerinden gelen linkler için de bir potansiyeldir.
Hem arama motorlarını hem de hedef kitlenizi memnun edecek, orijinal ve yüksek kalitede içerikler üretmeye odaklanın. Hedef kitlenizin gün içinde karşılaştığı onlarca dikkat dağıtıcı elemana karşı güçlü bir başlığın sizi kalabalık marketinizde öne çıkaracak bir etmen olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
İçeriklerinizde başarı yakalamak için hedef kitlenizin sıkıntı çektiği noktaları anlamanız gerekiyor. Kullanıcılarınızın problemlerine çözüm üretmeli ve onlara ilham vermelisiniz.
8. Görsel İçerikleri Unutmayın
Görseller, videolar ve bilgi grafikleri (infographics) gibi görsel elemanlar markaların okuyucularıyla iletişim kurmaları için oldukça güçlü araçlardır. Bunlar markanızla ilgili pozitif izlenimler oluştururlar ve bağlılığı arttırırlar.
Kullanıcılarınızı, okumalarını bitirmek için cesaretlendirmek ve arama motoru sıralamalarında yükselmek adına gövde metninizi ilgi çekici görsellerle zenginleştirin.
Web sitenizin ziyaretçileri sizden video bekleyeceklerdir. Kullanıcılarınıza, onların ihtiyaçlarını karşılayan bilgiler sunun. Bir şekilde bağlantı yakaladığınız noktada da onlara kişiliğinizi gösterin. "Nasıl yapılır" videoları, ispatlar ve müşteri referansları değerlendirilebileceğiniz seçeneklerden bazılarıdır.
Web Sitenizi Kimin İçin Tasarlıyorsunuz? Google Mı Yoksa Kullanıcı Mı?
"Kullanıcıya odaklanın, geri kalanı zaten gelecektir."
Google'ın felsefeleri arasında, "kullanıcıya odaklanın, geri kalanı zaten gelecektir" önerisi kesinlikle en başlarda yer alıyor. Eskiden, arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanları bu öneriyi görmezden geliyorlardı. Web sayfalarını yalnızca web tarayıcılarına göre tasarlıyorlar ve sayfaları anahtar kelimelerle dolduruyorlardı.
10 yıl önce, yalnız arama motoru optimizyonu stratejisi iyi çalışıyordu, Google ve diğer arama motorları o zamandan sonra çok yol katettiler. Google için kullanıcı deneyimi tasarımı, yalnız arama motoru optimizasyonu için yapılan tasarımlardan daha değerli hale geldi.
Bununla birlikte sırf kullanıcı deneyimine odaklanıp, arama motoru optimizasyonunu tamamen terk etmek de yanlış. Bunları düşünürsek, arama motoru optimizasyonu ve kullanıcı deneyimi birbirini tamamlayan parçalardır, hatta kullanıcı deneyimi için tasarım yapmak genellikle arama motoru optimizasyonunun da gelişmesiyle sonuçlanıyor. Google'ın web sitelerini tarama yeteneğini arttıran kullanıcı deneyimi elemanları var ve bazı noktalarda bunlar birbirlerine yarar sağlıyorlar.
Mobil Gidişat
Nisan 2015'te Google; mobil cihazlarda okunaklı ve daha önemlisi fonksiyonel olan web sitelerinin sıralamalarını arttıran bir güncelleme sundu. Artık web sitelerinin yalnızca masaüstü için değil, mobil ekranlar için de tasarlanması mecburiyet haline geldi.
Aslında Google'da buna blogunda, "Amerika dahil olmak üzere 10 ülkede, mobil cihazlardaki Google aramaları bilgisayarlarda olduğundan çok daha fazla yer aldı." şeklinde yer verdi.
Mobil cihazlar için yapılacak web tasarımlarında, Google onaylı 3 yol var: esnek (responsive) tasarım, dinamik sunum ve ayrı URL'ler. Bu üçünün arasında, kullanıcı deneyimi ve arama motoru optimizasyonu için en iyi seçim; esnek web tasarım. Esnek tasarımla, web siteleri temel olarak aynı kalırken, cihaza bağlı olarak yalnızca sunumları değişiyor. Mobilin kendi sıralaması olacağından, ayrı URL en son seçenek olmalı.
İş mobil sitelere geldiğinde, kullanıcı deneyimi ve arama motoru optimizasyonu birlikte ilerlemeli. Esnek tasarım yalnızca kullanıcı dostu değil (kullanıcılar kendilerine yabancı gelecek bir web sitesine yönlendirilmezler), ayrıca yeni mobil dostu güncelleme ile arama motoru optimizasyonu dostu.
Sonsuz Kaydırma Kullanacaksanız, Zekice Kullanın
Sayfayı aşağı doğru kaydırdıkça yeni içeriklerin sürekli yüklenmeye devam etmesi olan sonsuz kaydırma (infinite scroll), kullanıcı deneyimi için parlak bir tasarım gibi düşünülebilir. Çoğu web sitesi de bu özelliği kullanıyor. Pinterest ve Buzzfeed bunlara örnek.
Bununla birlikte, web tarayıcıları bu yolla kullanıcı davranışlarını taklit edemiyorlar ve kullanıcılar için görünür olan içerikler Google için görünmez oluyorlar. Eğer sonsuz kaydırma yok saymak istemediğiniz bir tasarım elemanıysa, kullanıcıların istedikleri içeriğe kolayca ulaşabilmelerine ve yüklenme zamanlarını mümkün olduğunca kısa tutmaya özen göstermelisiniz.
"Genişletmek için tıklama"dan (akordiyon) uzak durun
Sonsuz kaydırmanın benzeri olan bir şey de genişletmek için tıklama veya sekmeli içerik. Bu tasarım; tıklandığında daha çok içeriğin görüntülenmesi için linkleri veya sekmeleri kullanıyor. Google, gizli içeriklerin yok sayılmasını tam olarak onaylamıyor olsa da, ortada daha büyük bir tartışma var: Google bunu indekslemiyor.
Tedbirli davranmakta fayda var. Genişletmek için tıklama gerektiren içerikler minimalistik web tasarımı için çekici olabilir, ama bu durumda kullanıcı deneyimine hitap eden bir şey, arama motoru optimizasyonuna zarar verebilir.
Görsel Ağırlıklı Tasarımı Abartmayın
Görseller, hem bilgi iletimi için mükemmel bir yol hem de kullanıcılara çekici geliyor.
Eğer görseller çok abartıldıysa ve kullanılan görseller genel stok fotoğraflarsa veya basit uygulanmış tasarım elemanlarıysa, yalnızca metinden oluşan sayfalar daha iyidir. Görseller kullanıcı deneyimi için iyidir, ama yalnızca doğru kullanılıyorlarsa. -Rand Fishkin
Google görselleri okuyabilir, ve görselleriniz Google Görseller aramalarında görünerek arama motoru optimizasyonuna katkı sağlayabilir. Tabii dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var:
- Görsellerinize tanımlayıcı dosya isimleri verin.
- Uygun alternatif metinler kullanın.
- Görselleri, ilgili metinlerle kullanın.
- Önemli metinleri görselin içine gizlemeyin.
Metin ve görsellerin kullanımını dengelemenin anahtarı; kendinizi yargılamaktır. Bunlar çekici görseller mi? Kullanıcılar metinlere ulaşmak için anlamsız resimleri geçiyorlar mı? Sayfanın değerli olabilmesi için yeterli yazılı bilgi var mı?
Uzun Formlar
Daha fazla sayfa mı? Gerçekten mi?
Mantıklı gelmese bile kullanıcıların, bir formun sayfalarında gezinebilmelerini sağlamak ve bütün gerekli alanları bir sayfada toplamamak; daha başarılı form doldurmalarına ulaşmanızı sağlayabilir.
Google, eğer sayfanızda karmaşık ve uzun formlar kullanıyorsanız, "kullanıcılar bütün işlemi bitirmeden web sitenizi terk etmeye çok daha meyillidir" tartışmasına katılıyor.
Daya iyi bir deneyim için, kullanıcılara; doldurmaları gereken ne kadar form kaldığını, tamamlanma barıyla veya sayfa numaralandırmasıyla göstermelisiniz. Çoğu sayfa için ilgili içeriği bırakmak kötü bir pratik olarak görünür, ama form konusunda bu çok işlemiyor.
Kullanıcı için tasarlayın, Google için değil
Web sitenizin tasarımını tamamen arama motoru optimizasyonu veya kullanıcı deneyimi dostu yapmak çok zekice olmaz. Google, web sayfalarını insanların gördüğü gibi görmeye başladığından beri, iki tarafı da tatmin etme yolları ortaya çıktı ve gitgide bunları uygulaması da kolaylaşıyor.
Google ve diğer arama motorları daha komplike hale gelse de, bazı kullanıcı deneyimi elemanlarının, arama motoru optimizasyonu dostu olmadığını aklınızdan çıkarmayın.
Arama motorlarını tatmin etmenin en iyi yolu Google'ın tavsiyesini dinlemektir: Kullanıcıya odaklanın, geri kalanı zaten gelir.