SAYFA AÇIKLAMASI (META DESCRIPTION) NASIL YAZILMALI?

SAYFA AÇIKLAMASI (META DESCRIPTION) NASIL YAZILMALI?

Sayfa Açıklaması nedir sorusunu teknik olarak cevaplamak gerekirse meta description, arama motoru sonuç sayfalarında kullanıcılarınızın görmesi için yazılan küçük açıklamalar olarak tanımlayabileceğimiz HTML niteleyicileridir.

Görsel olarak da, arama motoru sonuç sayfalarındaki tıklanabilir mavi linklerin altında yer alan gri kısa açıklama metinleri olarak açıklayabiliriz.

Sayfa Açıklaması Neden Önemlidir?

Meta descriptionları isteğe bağlı metin alanları yerine yalnızca bir reklam metni gibi düşünebilirsiniz. Bunun amacı sayfanın içeriği hakkında kısaca bir bilgi vererek kullanıcılarınızı ve potansiyel müşterilerinizi arama motoru sonuç sayfasından, doğruca kendi sayfanıza yönlendirmektir. Ayrıca dikkat etmeniz gereken, önemli bir pazarlama maddesidir de diyebiliriz.

Web tasarımınızın içerikleriyle ilgili önemli anahtar kelimeler içeren bir meta description yazmak; tıklama temelli oranları mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarmanıza ve sıralamalarda rakiplerinizin önüne geçmenize yardımcı olur.

Sayfa Açıklaması Bir Google Sıralama Sinyali Midir?

meta description sayfa açıklaması nasıl yazılmalı

Direkt cevap: Hayır. Google uzun zaman önce meta descriptionların veya meta anahtar kelimelerin Google'ın web aramaları için olan sıralama algoritmalarına bir etkisi olmadığını söyledi.

Tabii eğer tıklama temelli oranlara, kullanıcı deneyimine ve kullanıcı davranışlarına (Google'ın yaptığı gibi) önem veriyorsanız, sorunun cevabı evet olacaktır.

Google'ın algoritması direkt olarak Sayfa Açıklamalarını hesaba katmıyor. Sayfa Açıklaması, arama motoru sonuç sayfasında kullanıcılarınızı web tasarımınıza yönlendirebileceğiniz birkaç düzenlenebilir alandan yalnızca biri. Google, sıralamalara karar vermek için kullanıcı davranışlarını kullanıyor. Yani amacı her zaman kullanıcıları için en iyi sonuçları vermek.

Eğer yazdığınız sayfa açıklaması etkili ve net olduğu için kullanıcılarınız belirli bir arama teriminde sizi seçiyorlarsa, teorik olarak arama sonuçlarındaki sıralamanız zamanla gelişecektir.

Arama Motoru Optimizasyonu İçin Sayfa Açıklaması Nasıl Yazılır?

web tasarımınızın açıklamalarında SEO'ya dikkat etmelisiniz

1. Kısa Tutun ama Fazla Kısa Tutmayın

Meta descriptionlar için belirlenmiş karakter sayıları vardır. Bu sayıyı aşarsanız metniniz kesilecektir. Yazdığınız metnin kesilmediğinden emin olmalısınız.

Yazdığınız meta description fazla kısa da olmamalı. Size verilen alanı etkili bir biçimde kullandığınızdan emin olun. Gün Web Portal sayfa inceleme ve denetleme sistemini kullanarak Sayfa Açıklaması alanının optimum uzunlukta olduğundan emin olabilirsiniz.

2. İlgi Çekici, Net ve Bilgi Verici Yazın

arama sonuçlarında anlaşılır sayfa açıklamaları yazmalısınız

Yazdığınız meta descriptionların belirsiz olmamasına dikkat edin. İlgi çekici, net ve bilgi verici bir meta description, kullanıcıyı ön planda tuttuğunuzu gösterir. Bu şekilde sayfanıza tıkladıklarında tam olarak neyle karşılaşacaklarını onlara söylemiş oluyorsunuz.

Araştırma yapan insanların gözünü boyamayın. Kullanıcılar web sitenize giriş yaptığında, sözünüzü tutmadıysanız bunu hemen anlayacaklardır. Bu durum da Google'ın baktığı kullanıcı davranışı oranlarınızı düşürür.

3. Anahtar Kelimeleri Kullanın

Google ve diğer büyük arama motorları kullanıcıların arama sorgularında descriptionlardaki anahtar kelimelere önem veriyorlar. Yazdığınız descriptionların, hedef kitlenizin kullandığı arama terimlerini içerdiğinden emin olun.

4. Meta Descriptionları Anahtar Kelimeyle Doldurmaktan Kaçının

Bu kullanıcılar için rahatsız edici görünecektir. Kullanıcılar meta descriptionlardan rahatsız olularsa web sitenizi de ziyaret etmeyeceklerdir.

5. Farklı Sayfalar İçin Aynı Meta Descriptionları Kullanmayın

sayfa açıklamalarınızın kullanıcılar için net olması gerekir

Farklı sayfalar için aynı meta descriptionu kullandığınız zaman farklı içeriklere sahip sayfalar aynı şeyden bahsediyormuş gibi görünür. Mümkün olduğunca bu pratikten kaçınmalı ve yazdığınız meta descriptionlarda temel değerleri değiştirmeye çalışmalısınız.

6. Bazen Meta Description Yazmamak Sorun Değildir

Web tasarımınızdaki bütün sayfaların bir temeli olmak zorunda değil. Eğer sayfa içeriklerinizde böyle bir durum yoksa arama motorları kullanıcılara en ilgili sonuçları getirebilmek için ellerinden geleni yapacaklardır. En azından sayfa metinlerinizin ilk paragrafını kullanabilirsiniz.

gun-web-portal-kücük

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp