404 HATA KODU: NEDENLERİ ve ÇÖZÜMLERİ

404 HATA KODU: NEDENLERİ ve ÇÖZÜMLERİ

İnternet sitelerinde bazı hatalardan dolayı sayfalar doğru bir şekilde karşımıza çıkmaz.

Web sitelerinde her zaman karşılaşabileceğimiz hatalardan biri de 404 Not Found hata kodudur. Bu hata kodu bazen tek bir sitenin sayfasında bazen de site içerisinde bir çok sayfada karşılaştığımız bir hata türüdür. İnternette arama yapan hemen herkesin karşısına çıkan bu hata türü yaygın bir web sitesi hatası olmakla birlikte çözümü de oldukça basittir. Sizin için 404 hata kodu neden karşımıza çıkar ve çözümü hangi tekniklerle mümkündür bu yazımızda derledik.

404 Not Found Error Nedir?

404 Not Found hata kodu, bir web sitesinde dosya sayfa bulunmuyorsa yani tarayıcı bir sunucuyla iletişime geçiyor ancak herhangi bir dönüş almak istediğinde istenen şey karşısına çıkmıyorsa sayfada yer alan bir hata kodudur. Sayfa bulunamadı hata mesajı tarayıcınızda girdiğinizde belli bir sunucuyla iletişim kurulabildiğini gösterir. Fakat sunucu istenen şeyi belli bir bilgisayar iletişimlerinde kullanılan HTTP içerisinde bulamamıştır. Yanıt kodu olarak bu şekilde bir hatayı sizlere göstermesinin yanında sunucu tarafından istenen bilgiye sahip olunsa da açıklanmak istemediği durumlarda da karşımıza çıkabilir.

Web sitelerinde bazı bağlantılar çalışmaz ya da bir karşılık bulmaz. Bunun nedeni bağlantının herhangi bir karşılığı olmamasının yanında bozuk olması da olabilir. Bozuk bağlantılara giden sayfalarda karşımıza 404 Not Found hatası çıkar. Bu nedenle 404 hatası web sitelerinde en sık karşılaştığımız hatalardan biridir. 404 Not Found hatası, kolay bir şekilde düzeltilebilen ve basit birkaç nedeni bulunan bir hatadır.

404 sayfa bulunamadı hatası

404 Sayfa Bulunamadı Hatası Nasıl İşlenir?

HTTP üzerinden bir sayfaya ulaşılmak istendiğinde web sayfasının açılması için tarayıcıya talep iletilir. Bu talep sayısal bir yanıt kodudur. Bu kod ile web siteleri sağlıklı bir şekilde karşılık bularak açılır ve görmek istediğimiz sayfayı bize sunar. Ancak bu açılışta herhangi bir aksilik olması durumunda 404 sayfa bulunamadı hatası ile karşılaşabiliriz.

Bir sayfa taşınmış ya da işlenmemiş olabilir hatta bunun yanında birçok farklı sorun ile 404 sayfa bulunamadı hatası iletilebilir. Bundan dolayı sitede yer alan tüm sayfaların doğru çalıştığından emin olmak için düzenli olarak web sitenizdeki teknik incelemeleri tamamlamanız gerekir.

404 Sayfa Bulunamadı Hatası Nedenleri Nelerdir?

Bir internet sitesinde sayfanın belli bir karşılığı olmadığında sayfa bulunamadı hatası karşımıza çıkar. Bu hataya sebep olan birkaç farklı neden veya genel durum vardır. Bunların sıralı bir şekilde anlatılması gerekirse şöyledir maddeleme yapılabilir:

  1. Yanlış yapılandırılmış linkler ya da yanlış yazılmış URL’ler: Bir web sitesinde yanlış yapılandırılmış URL’ler farklı bir sayfaya bir sayfadan bağlantı verilirken karşımıza hata çıkarabilir. Hedef sayfa adresinin yanlış yazılması ya da daha önceden var olmamış bir sayfaya yönlendirilme yapılması 404 not found hatasının karşımıza çıkmasına neden olur. Bir sayfadan farklı bir sayfaya bağlantı verilirken bu hata sıkça karşımıza çıkan sayfa bulunmama nedenlerinden biridir. 404 not found olarak bilinen bu hatanın ana sebebi sunucunun istekte bulunan sayfaya erişmek istemesi ancak bunu istemciye iletememesinden kaynaklıdır.
  2. Yanlış yazılan sayfa adresleri: Bazı sayfa adreslerini doğru yazdığımızı zannetsek de çok sık olmasa da yanlış bir şekilde tarayıcıya yazabiliriz. Örneğin .com uzantılı sayfaların com.tr olarak yazılması ya da alan adında harf, karakter ve sayı gibi eksikliklerin ya da yanlış yazımların olması bu hata ihtimalini ortaya çıkarır. Web sitelerine ziyaret ederken yaptığımız manuel yazımlar tarayıcıya yanlış yazılan sayfa adreslerinden kaynaklı olan 404 not found hatasının temelinde yer alır. Genellikle bir sitenin ana sayfasını ziyaret ettiğinizde içerisinde bulunan sayfalardan gitmek istediğiniz alana kolay bir şekilde yönlendirirsiniz. Fakat bazı durumlarda web sitesindeki alt sayfalarda elle girildiğinde yanlış bir yazım yapmış olma ihtimaline karşı 404 not found hatasını karşınıza çıkabileceğini uygulamanız gerekir.
  3. Kaldırılan ya da hiç var olmayan bir sayfaya bağlantı verilmesi: Bazen bir web sitesinde önemli ve büyük değişiklikler yapıldığında bağlantı verilen kaynak sayfa yer almaz. Bunun nedeni köprü değişikliklerden dolayı bazı web sayfalarının yayından kaldırılması olabilir. Sayfa kaldırma işlemlerinden sonra sayfanın ziyaretçilere açık olup olmadığını anlama yollarından biri de bu sayfanın 404 not found hatası vermesidir. 404 hata kodu ile karşılaşılan sayfa daha önceden var olsa bile kaldırılmıştır ya da hiç var olmamıştır. Aynı şekilde dışarıdan bir ziyaretçi bu sayfaya tıkladığında da sizin gördüğünüz ekranda olduğu gibi sayfanın bulunamadı hatası karşısına çıkar. Yani hem ziyaretçiler hem de kullanıcılar yine 404 hata kodunu görecektir.Sayfa bulunamaması hatası SEO açısından ciddi bir problemdir ve en hızlı şekilde düzeltilmesi gerekir.

404 hata kodu çözümü

404 Sayfa Bulunamadı Hatası Nasıl Çözülür?

Sağlıklı bir web sitesi için 404 hata kodlarının düzeltilmesi gerekir. Düzenli trafik alan bir sayfada nasıl ki içerik kaldırıldığında sayfa artık beklediği performansı vermiyorsa düzenli trafik alan bir web sitesinde de sayfa kaldırıldığında ziyaretçiler artık o sayfaya ulaşamaz. Bununla birlikte arama motorlarında da ilgili sayfa içerik olarak kullanıcıların karşısına çıktığında 404 hata kodu ile karşılaşılır bu durum SEO açısından sitenin genel puanına da olumsuz olarak etki eder.

Arama motorları sürekli ziyaret ettikleri bir sayfada kelimelerle web sitenizdeki içeriği bulundurur. Fakat bulunan içerik SERP sıralamasında olduğu yere bakıldığında kullanıcıların sayfaya erişmesine temel alır. SERP sıralaması ne kadar iyiyse web sitenizin ilgili sayfası da o kadar kalitelidir. Ancak 404 sayfa bulunamadı hatası ile karşılaşılan bir sayfada web sitesi için trafik kaybı ya da sitenizin ilgili anahtar kelimedeki arama motorlarından çıkarılması mümkündür.

Bunların önüne geçmek için öncelikli olarak yapmanız gereken şey, teknik hataları gidermektir. Eğer 404 hatasını alan bir sayfada yanlış bir eklenti, hatalı bir kod ya da bir modül bulunuyorsa ilk olarak bu hatayı tespit etmeniz gerekir. Sayfanın tekrar çalışıp çalışmadığını bu hatayı tespit edip düzenledikten sonra kontrol edebilirsiniz. 404 hatası alan bir sayfanın aynısını oluşturup yeniden düzenleyebilirsiniz. Bunun yanında kırık linkleri temizleyerek belli bir karşılığı olmayan sayfaların da siteden kaldırılmasını sağlayabilirsiniz ya da eski link üzerinde artık sayfanın yeni yeri burası gibi bir yöntemle 301 redirect yöntemine kullanabilirsiniz. Ayrıca sitemap dosyasını da kontrol etmek site sağlığı açısından 404 hata kodu veren sayfaları yeniden düzenlemenize yarayacaktır. Bu yöntemler sayesinde 404 hata kodunu kolay ve hızlı bir şekilde düzenlemiş olursunuz.

gelişmiş 404 sayfası

Gün Web Portal Özel 404 Sayfası

Oluşturduğumuz web sitelerinde, içerikler girilirken SEO uyumu dikkate alınır. Bir sayfayı oluşturduktan hemen sonra, henüz yayına almadan mevcut SEO skorunu gözlemleyebilirsiniz.

Gün Web Portal Web Sitelerinde, bulunamayan sayfalar yani 404 Page Not Found (Sayfa Bulunamadı) hatasının çözümü için 2 seçenek bulunmaktadır:

1- Özel Gelişmiş 404 Sayfası

404 Hata kodu web sitenizde ziyaretçi ya da arama motoru robotu gerçekte var olmayan bir sayfayı ziyaret ettiğinde, sunucu tarafından otomatik olarak oluşturulan bir uyarı mesajıdır. Arama motoru indeks robotları ve ziyaretçi artık o sayfanın var olmadığını bu kod sayesinde anlarlar.

Web sitelerinin dinamik olması aslında beraberinde önemli bir sorunu getirir: Var olmayan sayfalar. Bir sayfa oluşturduğunuzu düşünün, adresi www.siteniz.com/hakkimizda olsun. Bu sayfayı arama motoru indeksledi, ziyaretçileriniz gördü, hatta ziyaretçileriniz bağlantıyı sosyal medyada veya farklı web sitelerinde paylaştı. Daha sonra bu adresin değişmesi gerektiğine karar verdiniz ve www.siteniz.com/x-ticaret-ltd-kimdir olacak şekilde güncellediniz. Hatta tamamen silmeye karar verdiniz. Arama motoru robotu veya ziyaretçi, var olmayan bu sayfayı ziyaret ettiğinde doğal olarak "Sayfa Bulunamadı" yani teknik tabirle "404" hatasıyla karşılaştı.

İşte bu noktada, başta Google olmak üzere arama motorları, ziyaretçiyi eli boş göndermemeniz gerektiğini önerirler. Ziyaretçilerinize, artık o sayfanın var olmadığını söylemekten fazlasını yapmalısınız. Onlara, web sitenizde gidebilecekleri bir yol göstermelisiniz. Bu sayede daha etkili bir kullanıcı deneyimi ve ziyaretçi memnuniyeti yaşarsınız. Elbette ziyaretçilerini mutlu eden web siteleri, arama motorlarını da mutlu edecektir.

Gün Web Portal tarafından hazırlanan "Gelişmiş 404" uygulaması sayesinde, ziyaretçi ve arama motorları var olmayan bir sayfayı ziyaret ettiklerinde, teknik 404 hata mesajına ek olarak, web sitenizde tüm dilerde bulunan tüm menü gruplarının açık bir listesini görürler. Yani bir anlamda site haritası oluşturur. Bu sayede ziyaretçileriniz sitenizi terk etmek yerine, ihtiyaç duydukları sayfaya kolayca ulaşmayı tercih edebilir. Bu durumda web sitenizin arama motoru optimizasyonuna katkıda bulunmuş olursunuz.

2- 301 URL Yönlendirme

Taşıdığınız veya sildiğiniz sayfaları ziyaret eden kullanıcılara veya arama motorlarına "404 sayfa bulunamadı" hatası göstermek yerine dilediğiniz sayfaya yönlendirebilirsiniz. Bu hizmete teknik anlamda "301 kalıcı yönlendirme" ismi veriliyor.

Hem Gelişmiş 404 Sayfa uygulaması, hem de 301 URL Yönlendirme sistemimiz, ücretsiz ve kolay kullanım özelliğine sahiptir.

Bu iki hizmetimiz de, size web sitenizin SEO uyumu konusunda oldukça büyük avantaj sağlayacak özelliklerdir.

gun-web-portal-kücük

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp