WI-FI GÜVENLİĞİ: WEP, WPA, WPA2 ve WPA3 NEDİR?
İnternet üzerinden gerçekleştirilen bağlantılarda Wi-Fi güvenliğine sahip bir sistemle ilerlemek tüm kişiler için zorunlu.
Kişisel verilerin korunabilmesi, girilen çeşitli sitelerle paylaşılan kimlik bilgilerinin, banka ve vatandaşlık bilgilerinin ele geçirilmemesi ya da kişiye tanımlı internet sağlayıcısı üzerinden başkalarının yasa dışı gezinti yapabilmesini önlemek için Wi-Fi yani internet sağlayıcısının güvenli olması gerekir.
Kablosuz internet sağlayıcılarında şifre güvenlik türleri WEP, WPA, WPA2 ve WPA3 olarak değişir. Bu yazımızda Wi-Fi güvenliği sistemini oluşturan WEP, WPA, WPA2 ve WPA3 kavramlarını ele aldık.
WEP Wi-Fi Güvenliği Ne Demektir?
Kabloluya eş değer şifreleme türü olarak da bilinir. 1999 yılında Wi-Fi güvenliği standardı olarak kabul edilen WEP şifreleme türü genellikle Amerika Kriptografi sınırlamalarına maruz kalır. Bu yüzden 64 bit ölçeğinde şifrelemeye izin verir. Sınırlamanın kalkması halinde bu ölçek 128 bite kadar artırılabilir. Fakat WEP şifreleme türü teknolojinin gelişmesi ve hızlı işlem kapasitesinin artmasıyla yeterlilik gösterememiş saldırıların hedefi haline gelmiştir.
Bu yüzden günümüzde pek sık tercih edilen bir şifreleme türü değildir. Kimlik doğrulama sisteminin olmaması da WEP şifreleme türünün güvenilirliğini düşürmüştür.
WPA Ne Demektir?
2003 yılında WEP şifreleme türünün yetersizlik göstermesi sonucu Wi-Fi Allience tarafından geliştirilmiştir. Piyasaya sürüldüğü yılda döneminin en güvenilir şifreleme türüydü ve WEP şifreleme türündeki noksanları giderebilmişti. Fakat ilk yıllarda WEP’e uygun modemlerin WPA’ya uyumlu hale getirilmesi için yükseltme işleminin yapılması yani modemlerin değiştirilmesi gerekiyordur.
TKIP protokolüyle birlikte her paket için 128 bit anahtar üretilebildi ve hızlı işlem hacmi desteklenebildi. WPA şifreleme türünün bir başka özelliği, saldırganların veri paketlerini değiştirmesini ve yeni paket gönderebilmesini engellemesiydi.
WPA2 Ne Demektir?
Günümüzde kullanmaya devam ettiğimiz şifrele türüdür ve mevcut şifreleme türlerinde en güvenilir olandır. Gizlilik ve bütünlük özellikleri TKIP protokolünden daha güçlüdür. 2006 yılından itibaren tüm yeni cihazların WPA2 şifreleme türünü taşıması zorunlu kılındı. WPA2 şifreleme türünde, 2017 yılında gerçekleşen güvenlik açığının ardınan, yeni güncellemeler yapıldı.
Bu güncellemeler günümüzde kullanılan birçok modemde yer alırken birçoğunda almayabiliyor. Modem markanızın internet sitesinden WPA2 güncellemelerinin yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz.
WPA3 Ne Demektir?
WPA3 şifreleme türü, Wi-Fi koruması sağlayan yeni nesil güvenlik sistemidir. WPA2 şifreleme türüne göre kimlik doğrulama, şifreleme ve güvenlik gücü daha yüksektir.
WPA3 şifreleme türünün iki ayrı çeşidi bulunur:
WPA3 Personal: Parolalarla yapılan kimlik doğrulamalarıyla daha güvenli bir internet deneyimi sunar. Wi-Fi ağı parolasının üçüncü kişiler tarafından tahmin edilmesini zorlaştırır. Cihazlar arasında SAE (Eşit Eş zamanlı Kimlik Doğrulama) protokolü uygular ve böylece güvenli bir anahtar oluşturulur.
WPA3 Enterprise: Ticari ve finansal verileri, stratejik bilgileri ileten hassas ağlara 192 bit şifreleme ile geliştirilmiş güçlü bir güvenlik sağlar.