GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE "OYUN OYNAMAK"

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE "OYUN OYNAMAK"

Oyun oynamak, eğlence amaçlı hiçbir çıkarımız olmadan yapılan aktivitedir. Daha çok çocukların vakit geçirmek için planlı veya plansız olarak yaptıkları faaliyettir.

Günümüzde oyun kavramı eski boyutunu farklı kalıplara çekmektedir. Örneğin eski dönemler de dışarıda futbol oynamak ya da çanak çömlek oynamak revaçta olan aktivite iken şu an ise daha çok bilgisayar oyunları ilgi görmektedir.

Teknolojik çağın getirdiği yenilikler oyun anlamında da hem çocukları hem de gençleri etkisi altına almaktadır. Oyun oynamak eğlenmek için yapılırdı aslında günümüzde bunun yanı sıra artık vakit geçirmek için yapan nesilde haliyle çoğalmaktadır. Dört duvar arasın da kalan gençlerimiz vakitlerini oyun oynayarak geçirmektedirler.

Oyun oynamanın güzel yanını daha çok sıradanlaşmış bir hal almaya başlamaktadır. Oyun oynamanın mekân olarak yeri bile günümüzde değişmiş olup eskiden sokaklar oyun mekânı iken şuan da 4 duvar içi ana oyun mekanları haline gelmektedir. Bunun başlıca sebebi tabi ki binaların çoğalması oynanacak arazi kalmamış olması ve sokaklarda bile arabaların fazla olmasından mütevellit oyun oynayabilecek yol bile kalmamış olması.

oyun konsolu

Oyun oynamak için özel yerler bile çoğu zaman doluluk oranını karşılayamıyor en basit örnek olarak futbol ve basketbol sahalarını gösterebiliriz, sahalarda olmak yerine evinde telefon veyahut bilgisayar başında olmak bir çocuğa daha cazip gelmektedir. Yaş kavramı bilgisayar başında önemini yitiriyor her oyunu 7’den 70’e herkes oynayabiliyor. Geçmişten günümüze oyun ilk günkü heyecanıyla devam ediyor.

Oyunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Oyun oynamak hem fiziki olarak zinde tuttuğu gibi hem de manevi olarak sosyallik sağladığından dolayı çok faydalı bir aktiviteydi eskiden. Şu anda oyunların masa başında oynandığı için fiziki olarak fayda sağlaması mümkün değildir bu da oyun oynayan kişilerin hem üşengeçlik seviyelerini arttırdığı gibi hem de asosyallik seviyelerini arttırmaktadır. Bazı kişiler oyunu dozun da oynayabiliyor ama maalesef bunu herkes aynı doz da yapamamaktadır.

Dengeyi koruyabilen bireylerin ciddi manada hayatların da istedikleri yerlere gelebiliyor olması ve oldukça fazla derecede mutluluk seviyesinin üst düzeyde olması bizlere örnek teşkil edebilmektedir. Oyun güzel bir faaliyettir ancak dozunu ve amacını bilerek yapılması gerekmektedir. Oyun oynamanın faydaları ve zararları nelerdir? Şeklinde detaylı bir araştırma yapmanız zihinsel yönden sağlığınız için büyük bir önem arz etmektedir.

oyun oynamak-1

Oyun Oynarken Harcanan Vakit

Özellikle 15 yaş ve altı kesimin oyun anlayışı günden güne daha da vahim bir hal almaktadır. Oyun kavramının mutlu olmak, enerji atmak ve en önemlisi eğlenmek olduğu olgusunu kavrayamayan bir nesle doğru çevrilmekteyiz. Anlatmak istediğim ve vurgulamaya çalıştığım husus oyun oynamak bir ihtiyaçtır ama hayat eksenimizin ortasına konulmaması gerekmektedir. Oyun oynarken harcanan vakitlerin git gide çoğalması özellikle teknolojik aletler başında iken oldukça zarar vermektedir hem fiziki olarak hem de mental olarak.

Oyun oynamanın dozajını tutturabilen ve asosyallikten uzak gençler yetiştirebilmek için oyun oynamayı sadece eğlenmek için kullanmamız gerekmektedir. Teknolojik yaşama ayak uydururken sosyallikten birlik ve beraber eğlenmekten ve en önemlisi samimiyetten kopmamak gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.

gun-web-portal-kücük

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp