AMAZON WEB SERVICES (AWS)
Amazon Web Services (AWS), çeşitli uygulamaları bulut servislerine dağıtmaya yarayan ve içerisinde 200’den fazla hizmet barındıran bir bulut bilişim sistemi servisidir.
Çeşitli amaçlarla kullanılan ve özellikle iş sektöründe önemli kolaylıklar sağlayan Amazon Web Services (AWS), birçok ürünü içerisinde barındırır. Sizin için bu yazımızda Amazon Web Services (AWS)’in ne işe yaradığından ve sağladığı kolaylıklardan bahsettik.
Amazon Web Services (AWS) Nedir?
AWS ya da herkesin bildiği adıyla Amazon Web Services, geniş kapsamlı bir bulut bilişim servisidir. Amazon Web Services (AWS) tarafından hazırlanmış isteğe bağlı bulut bilişim desteği sağlamaya yarayan bir servistir. Dünyada en kapsamlı ve en yaygın şekilde kullanılan bulut tabanlı bir bilgi işlem sistemidir. Merkezlerinden dünya çapında iki yüzün üzerine tam özellikle hizmet sunması bakımından hızlı büyüyen start-uplar, büyük kuruluşlar ve önde gelen şirketler başta olmak üzere çeşitli devlet kurumlarının da milyonlarca verisini depolayan ve maliyetleri azaltmasını sağlayan bir yapısı vardır.
Amazon Web Services (AWS) ile tüm verilerinizi ve dosyalarınızı kolay bir şekilde çevrimiçi bulut bir bilişim sistemi içerisinde depolayabilirsiniz. Google Cloud, Alibaba Cloud, IBM Cloud gibi çeşitli rakiplerini geride bırakarak dünyanın en bilindik bulut depolama sistemleri arasında yer alan Amazon Web Services, pratik olması bakımından ve geliştirdiği APİ’ler ve SDK’ler sayesinde kullanım kolaylığı sağlar. Ayrıca maliyetleri de diğer bulup bilişim uygulamalarına göre ciddi bir şekilde azaltması bakımından en sık tercih edilen bulut depolama uygulamaların içerisinde üst sıralarda yer alır.
Amazon Web Services (AWS) Ne İşe Yarar?
Önemli bir bulut depolama uygulaması olan Amazon Web Services (AWS), işlevselliği bakımından da bir çok kurum kuruluş ve şirket tarafından kullanılır. Depolama veri tabanları analiz ve iş uygulamaları gibi içeriğinde çeşitli hizmetler vardır. Bu sayede birçok işlem kolay bir şekilde gerçekleştirilir, veri işlemleri çok hızlı ve pratik bir şekilde AWS ile düzenlenir. AWS’nin sunduğu olanaklar bulut bilişim modellerinde altyapı kapasitesini müşterinin pazar ihtiyacına ve taleplerine uygun şekilde düzenlemeyi sağlar. IaaS (Hizmet Olarak Altyapı), SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) ve PaaS (Hizmet Olarak Platform) gibi çözümleri bünyesinde sunar kullanıcıların sunucularla ilgili problemlerini çözmeye odaklı bir sisteme sahip olan Amazon Web Services (AWS) IT hizmetlerinde IT altyapı hizmetleri bünyesinde düzenler. İşletmelerin IT hizmetlerine çok düşük maliyetle yüksek performanslı bir şekilde anında erişmesine destek olur.
Bazı Önemli Amazon Web Services (AWS) Hizmetleri
Amazon Web Services (AWS), içerisinde bir çok farklı uygulamayı barındıran bir bulut platformudur. Bu platform içerisindeki bazı önemli servisleri ve hizmetleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud): EC2, Amazon‘un sunmuş olduğu işletim sisteminde kontrole sahip olduğunuz bulutta var olan bir sanal makine görevi üstlenir bu bulut sunucusu istediğiniz zaman çalıştırılabilir.
- LightSail: LightSail, uygulamanızı çalıştırmak için gereken bilgisayar ve ağ yeteneklerini çalıştırmaya yarar ve bunları otomatik olarak yönetir.
- Storage - Depolama: Glacier adı verilen bir arşiv hizmeti sayesinde dosyaların birkaç yıl hatta daha uzun yıllarda korunmasını ve depolanmasını sağlayan düşük maliyetle bir sistemdir. Depolama ağ geçidi de Amazon Web Services (AWS) tarafından şirket içi sunucularınıza kurduğunuz sanal bir makine olarak depolama hizmeti ile birlikte şirket iş verilerin daha uzun süre yedeklenmesini ve korunmasını sağlar.
- EKS (Elastic Container Service for Kubernetes): Bu araç sayesinde kurulum yapmadan Amazon bulut ortamında Kubernetes kullanımı mümkündür.
- AWS Amazon S3 (Basit Depolama Hizmeti): Bu hizmette dosyalar klasöründen resimler ve belgeler gibi nesneler kolaylıkla depolanabilir.
- AWS Lambada: Bu AWS hizmeti sayesinde bulutta işlevler çalıştırılması sağlanır. Ayrıca bu araç işlevlerin çalıştırıldığında ödeme yapmanızı da ister bu da sizi büyük bir maliyet tasarrufu konusunda öne geçirir.
- Uygulama Hizmetleri: AWS sunduğu uygulama hizmetleri sayesinde başta oyun uygulamaları olmak üzere yüksek kapasite gerektiren bilgi işlem gücünü karşılar. Bu hizmet ile daha iyi bir oyun deneyimi sunar. Bunun yanında büyük verileri analiz etmek ve işlemek için Amazon Kinesis verileri ayıklamak ve yüklemek için AWS Glue verileri sorgulamak için Amazon Athena ve Amazon QuickSight ile verileri görselleştirmek için pratik çözümler sunar.
Amazon Web Services (AWS) Nasıl Kullanılır?
Amazon Web Services (AWS), 245 ülkeyi kapsayan bir altyapıya sahiptir bu sayede en yaygın olarak kullanılan bulut bilişim sistemi olarak bilinir. AWS kullanımında üyelik esaslı bir sistem vardır. Bu sisteme üyelik oldukça kolaydır. Geçerli bir e-posta adresinde kayıt olduktan sonra bireysel üye oluyorsan kişisel e-postamıza şirket olarak üye oluyorsanız, geçerli bir şirket e-postasını kullanabilirsiniz. Hesap adını ve şifreyi belirledikten sonra telefon numarası adres gibi fatura bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini de girmelisiniz. Son adımda ise kullanmak istediğiniz hesap türünü size uygun seçenekler arasından tercih edebilirsiniz. AWS’nin farklı kullanım alanlarına uygun çeşitli servisleri vardır. Bu servisler arasından ihtiyacınız uygun olan seçeneğe hızlıca karar verebilir ve hesabınıza giriş yapabilirsiniz.
Amazon Web Services (AWS) Ücretli mi?
Dünyanın en bilinen bulut bilişim uygulamalarından biri olan Amazon Web Services (AWS), kullanıcılarına farklı içeriklerle ihtiyaçlara yönelik olarak çeşitli paketler hazırlamıştır. Bu noktada sisteme üye olduktan sonra sizin için en uygun olan pakete karar vererek ihtiyacınıza yönelik servislerden kolay bir şekilde yararlanabilirsiniz. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra güvenlik ayarlarınızı yapılandırabilir, fatura bilgilerinize ve ödeme bilgilerinize kolayca güncelleyebilirsiniz. Ücretsiz kullanımı olan sürümde 12 ay ücretsiz erişim hakkı olan bazı paketler vardır. Ancak ihtiyacınız ve taleplerinize göre paketleri yenilen şekillendirmek isterseniz birçok hizmet uygun seçeneklerle karşınıza çıkacaktır.
Amazon Web Services (AWS) Özellikleri Nelerdir?
Yüksek kapasiteli dosyaların ve belgelerin yanı sıra çeşitli uygulamaların da bazı durumlarda bilgisayarlarda yer kaplaması önemli bir sorun teşkil edebilir. Bunun yanında kapasite noktasında da birçok cihaz yetersiz kalabilir. Özellikle büyük kurumların ve şirketlerin yüksek ölçekli verileri bilgisayarlarda tek başına depolnamayacağından bulut bilişim sistemlerine ihtiyaç duyar. Bu noktada Amazon Web Services önemli avantajları beraberinde getirir.
Amazon Web Services (AWS)’ın getirdiği avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:
● Kullanımı kolaydır hızlı ve kolay bir şekilde uygulamaların düzenlenmesini sağlar
● Her ihtiyaca yönelik olarak esnek bir altyapıya sahiptir. Bu nedenle kullanıcılar tarafından kullanılacakları işletim sistemini programlama dilini ve daha çok fazlasını seçme şansına sahipsinizdir.
● Düşük maliyetlidir sistem içerisindeki tüm servisler kendi bütçesi tutarında ücretlendirilir. 200’den fazla hizmeti düşük maliyetle sunması, AWS’nin önemli bir avantajıdır.
● Dünyanın birçok noktasına ve bölgesinde hizmet sunduğu için en güvenilir bulut tabanlı uygulamalar arasındadır. Öyle ki askeri kurumlar bankalar ve devlet daireleri dahi bu sistemden yararlanır.
● Yapay zeka desteklidir makine öğrenimi konusunda ve nesnelerin interneti gibi yeni teknolojilerle harmanlanmış bir çok yeni özellik entegre edilmiştir.
● Küresel boyutta milyonlarca müşterisi olması ve çözüm ortaklarından oluşan geniş bir topluluğu vardır. Bu nedenle Amazonun deneyiminden doğan beceriler doğrultusunda altyapı ve yönetimi başarılıdır.
Gün Web Portal ve AWS Altyapısı
Web Tasarımlarımızın yayını için AWS altyapısını kullanıyoruz. Hız, güvenlik ve süreklilik elde etmeyi amaçlayan kurumsal firmalar için web sitesi tasarlarken, erişilebilirlik ve süreklilik avantajlarımızı, Amazon Web Services (AWS) altyapımıza güvenerek sunuyoruz.
Siz de bu avantajlardan yararlanmak ve güçlü altyapısı ile, erişilebilir ve hızlı bir web sitesi sahibi olabilmek için bizimle hemen İLETİŞİM kurabilirsiniz.