SEO UYUMLU MAKALE NASIL OLMALI?

SEO UYUMLU MAKALE NASIL OLMALI?

Bir web sitesi için en vazgeçilmez unsur şüphesiz makale ve içerikler...

Ancak makalelerin SEO uyumu sizin web sitenizin rekabetteki yerini belirleyecektir.

SEO, günümüzde internet dünyasında tartışılan ve araştırılan en önemli konulardan biridir. Özellikle pandemiyle ve insanların evde daha çok vakit geçirmesi ile birlikte internet kullanımı oldukça artış gösterdi.

Daha fazla işletmenin ve kullanıcının internette yer almaya başlaması ile birlikte rekabet tavan yapmış durumda. İster ticari bir işletme ister bir blog sitesi olsun herkes arama motorlarında üst sıralara yerleşmeye çalışıyor. Daha fazla kullanıcıya erişmek isteyen herkesin ihtiyacı olan şey sitelerini SEO uyumlu hale getirmek. Sitenizde SEO uyumlu makalelere yer vermek de bunun önemli bir parçası.

Peki üzerine çokça konuşulan “SEO ne demek?” ve “SEO uyumlu makale nasıl olmalı?” sorularının cevaplarına bakalım.

SEO Nedir?

SEO “Search Engine Optimization” teriminin kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. Türkçesi “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelen bu kelime, internet sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşımak için yaptığınız tüm işlemleri kapsamaktadır.

SEO çalışmalarının nasıl olacağı arama motorları tarafından belirlenmektedir. Kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek ve aradıklarını bulmalarına yardımcı olmak için web sitelerinden bekledikleri bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere uyarak hem arama motorlarının sitenizi sevmesini sağlarsınız hem de kaliteli içerikler üretmiş olursunuz. Bu yazıda SEO için en önemli hususlardan biri olan SEO Uyumlu Makalenin nasıl olması gerektiğine değineceğiz.

seo uyumlu makale-1

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Google gibi arama motorlarının botları sitenizi zaman içinde inceleyerek sitenize bir puan vermektedir. Bu botların sitenizdeki içerikleri kolayca okumaları ve kaliteli olarak değerlendirmeleri gerekir. Bunu nasıl gerçekleştirdiklerini tam olarak bilmesek de SEO uzmanları tarafından açıklanan ve doğruluğu kanıtlanmış çok sayıda SEO tekniği bulunmaktadır.

En önemli ve en çok tavsiye edilen teknik, kaliteye önem vermektir. Google, sitedeki makaleleri değerlendirirken çeşitli veriler ile kaliteyi analiz etmektedir. Öyle ki SEO uyumlu makale üretirken altın kural kalitedir. Kaliteli bir makale yazım kuralları şunlardır:

1. Özgünlük

İçeriğiniz mutlaka özgün olmalı. Eğer sitenizde kopyala yapıştır olarak tabir edilen bir içerik bulunuyorsa bu, Google tarafından sitenizin puanının düşürülmesi anlamına gelir. Aynı zamanda kullanıcıların başka bir sitede karşılaştığı içeriği, sizin sitenizde de görmesi oldukça olumsuz bir imajdır.

Google özgünlük kriterini oldukça ciddiye almaktadır. Birbirine benzeyen yazılar bile Google tarafından taklit olarak nitelendirilebilir. Bunu engellemek için yazılarınızın intihal oranını gösteren yazılımları tercih edebilirsiniz. En popüler intihal yazılımları olan quetext, duplichecker , websiteplanet ya da plagiarism detector’u kullanabilirsiniz. %90 oranının altındaki orjinallik ölçüsü, yazınızın çok da özgün olmadığı anlamına gelecektir.

2. Okunabilirlik

Yazının okunabilir olması kullanıcı deneyimi açısından bir diğer önemli kuraldır. Eğer sitenizde uzunca paragraflar bulunuyorsa ziyaretçileriniz okumadan sitenizi terk edebilir. Buna ek olarak yazının okunurluğu arttırmak için görsellerle destek sağlamak da gerekmektedir. Yazılarınız her bir paragrafı minimum 50 maksimum 150 kelimeden oluşmalıdır. Bu sayede hem Google botları hem de ziyaretçileriniz yazılarınızı daha iyi okuyabilirler.

3. Yetkinlik

Bir yazının kalitesi, yetkin bir şekilde yazılması ile doğru orantılıdır. Gereksiz anahtar kelimelerle şişirilmiş bir yazı faydadan çok zarar getirir. Bir yazı sadece yazmak için yazıldıysa sitenize neredeyse hiçbir fayda sağlayamaz. Kaliteli bir içerik okuyucuyu bilgilendirmeli ve okurken keyif almasını sağlamalıdır.

Metin üreticilerinin her konuda yetkin olması mümkün değildir. Fakat bir konu hakkında yazmadan önce o konu hakkında derinlemesine araştırma yapmaları gerekir. Aynı zamanda dilin doğru kullanımı ve imla kurallarına dikkat etmek de oldukça önemli bir diğer kriterdir.

4. Metin İçeriği

Hemen hemen her metin giriş gelişme sonuç bölümlerinden oluşur. Sitenizde bulunan içeriklerin bölümlerinin anlam bütünlüğünü koruyacak şekilde sıralanması gerekir. Aynı zamanda başlıkların doğru kullanımı ise SEO için bir diğer kriterdir. Ana başlık H1, alt başlıkları H2 ve onun da alt başlıkları H3 olarak etiketlenmelidir. Her bir içerikte H3’e kadar başlık etiketlemesi tavsiye edilir.

SEO uyumlu makale yazmaya çalışırken yapılan en belirgin hatalardan bir diğeri de, yazı-görsel oranını tutturamamaktır. Yazı içindeki konu ile ilgili görseller elbette dikkat çekmek, okumaya teşvik için önemlidir. Ancak Kısa bir yazı içinde yer alacak onlarca resim, yazınızın bir makaleden çok bir katalog gibi görünmesine yol açabilir.

Yazmaya başlamadan önce, makalenin hedeflediği kitlenin arama yapması muhtemel kelimelerden oluşan bir "anahtar kelime" çalışması yapmanızı öneririz. Bu anahtar kelimeleri, yazınızın içinde doğal ve çok abartılı olmayan bir sayıda serperek amaçlarına ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

seo uyumlu makale-2

GÜN WEB PORTAL HİZMETLERİ OLARAK, tasarladığımız web sitelerinin mobil uyumunun yanı sıra SEO uyumunu da önemle dikkate alıyoruz. Tasarım aşamasından başlayarak, oluşturulan sayfaların Başlık-Metin-Görsel dengesini sağlamaya, Meta Description'lar ile, sayfayı kısa ama etkili bir şekilde tanıtmaya, sayfa içeriklerinizin SEO uyumlu hale getirilmesine önem veriyoruz.

SEO uyumlu makale nasıl olmalı sorusuna açıklık getirmeye çalıştığımız bu yazımızdan sonra ilgili diğer makalelerimize de göz atmak isteyebilirsiniz.

Tasarımdan SEO uyumuna kadar merak ettiğiniz tüm konularda sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyacağız.

İLGİLİ MAKALELER

gun-web-portal-kücük

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp