DMCA NEDİR?
Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası (DMCA) 1998'de yürürlüğe giren ve dijital platformlar tarafından kabul gören içerik üretici haklarını koruyan düzenlemedir.
Telif hakkı ve İnternet hiçbir zaman anlaşamadı. Müzik şirketleri ve yayıncılar veya YouTube yıldızları gibi hak sahipleri arasında, sözde DMCA yayından kaldırma bildirimi bulunur. Ne olduğunu ve bundan nasıl kaçınabileceğinizi açıklıyoruz.
Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası 1998'de yürürlüğe girmesine ve uzun süredir birçok YouTuber'ın kabusu olmasına rağmen, şu anda gerçek bir geri dönüş yapıyor.
Özünde, çevrimiçi içeriğe odaklanan Türkiye telif hakkı yasaları, benzer yasa koleksiyonlarından neredeyse hiç farklı değildir. Ancak video oluşturucu topluluğu için çok büyük bir önemi var.
DMCA Yayından Kaldırma Bildirimi Nedir?
Akış platformu Twitch'in 2020 sonbaharından beri DMCA yayından kaldırma bildirimleri almasının ve bu nedenle milyonlarca videoyu silmesinin iyi nedenleri var:
Birçok Twitcher, yayınlarında lisansları olmayan arka plan müziği kullanır. Şimdiye kadar, canlı akışların telif hakkı ihlali olup olmadığını kontrol etmek çok daha zor olduğundan, platform bu konuda paçayı sıyırdı.
Ancak artan sayıda arşivlenmiş akış ve belirli twitcher'ların önemsiz olmayan pazar gücü ile hak sahipleri artık karşı saldırıya geçti. Ve DMCA yayından kaldırma bildirimi onların silahı:
Bir telif hakkı sahibi, korunan içeriğinin üçüncü bir tarafça dijital içerik için yasa dışı bir şekilde kullanıldığını keşfederse, hizmet sağlayıcıya veya platform operatörüne bir DMCA yayından kaldırma bildirimi göndermelidir - başka bir deyişle, telif hakkı ihlalini bildirmelidir.
Sağlayıcı bu bildirimi incelemeli ve sanığı bilgilendirmelidir. Sağlayıcının bu bildirimdeki iddiaların doğru olduğunu varsayması gerektiğinden, hemen hemen tüm platformlar söz konusu içeriği derhal silerek yanıt verir.
Twitch, DMCA SSS'sinde platformun "telif hakkı davalarına bakan bir mahkeme olmadığına ve sizin veya hak sahibinin yasalara uygun olup olmadığına karar verecek bir konumda olmadığına" dikkat çekiyor.
Yani site operatörü kendisini daha çok aracı olarak görüyor. Davalarla karşılaşmamak için, etkilenen içeriği silmek, onurlandırmaktan çok mutlu olduğu bir şey.
Öte yandan, ekrandaki yayıncılar, twitcher'lar veya YouTuber'lar için bir DMCA bildirimi her zaman bir sorundur. Suçlamalar hakkında yorum yapma veya lisans sunma hakları olduğu doğrudur, ancak silinen silinir. Ayrıca, tekrarlanan ihlaller durumunda platform yasağı ile tehdit edilirler.
Bir DMCA Bildiriminden Nasıl Kurtulabilirim?
Size ait olmayan müzik veya yaratıcı içeriğin, ister Türkiye ister uluslararası olsun, telif hakkı yasası kapsamında olduğunu her zaman varsaymak en iyisidir.
Veya konuyla ilgili bir Twitch blog gönderisinin dediği gibi, "Tüm haklara sahip olduğunuzdan emin değilseniz, muhtemelen değilsinizdir."
Twitch, lisanslı müziklerden oluşan soundtrack kitaplığını DMCA riski olmadan sunar. Monstercat Gold gibi diğer kütüphaneler de tavsiye edilir. Spesifik olarak Let's Plays için, son kullanıcı lisansının oyun akışı ve içerdiği müzik hakkında ne söylediğini de kontrol etmelisiniz.
Her platformdaki her içerik oluşturucu, bir an önce tüm arşivini kontrol etmeli ve olası telif hakkı ihlallerini araştırmalıdır.
Kendiniz silip tekrar “temiz bir şekilde” yüklemek maalesef şu anda uyarıları önlemenin en iyi yoludur. Bu, zor kazanılan sıralamanızın kaybolacağı anlamına gelse bile.
Çözüm
Dijital içerik oluşturmada telif hakkı hassas bir konudur. Ve Twitch'e karşı mevcut DMCA dalgasıyla, yolun sonuna ulaşmaktan çok uzak. Bu yasal mayın tarlasını aşmanın en güvenli yolu etrafından dolaşmaktır!