WEB SİTESİ NASIL KURULUR ve YÖNETİLİR?
Bu yazımızda sizlere WordPress veya web sitesi oluşturucu arasında karar vermek de dâhil olmak üzere, bir web sitesi oluşturmaya yönelik adım adım kılavuz sunuyoruz.
Ayrıca, web sitenizi özelleştirme ve yönetmeyle ilgili ipuçlarını da bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
Sınırlı teknik becerileriniz olsa bile kendi web sitenizi oluşturmak artık her zamankinden daha kolay. İşi bir serbest çalışana devretmek cazip gelse de, bu yaklaşımın dezavantajları vardır. Daha pahalıya mal olacak, değişiklikleri kendiniz yapamayacaksınız ve kendi web siteniz hakkında sınırlı bilgiye sahip olacaksınız.
Kapsamlı kılavuzumuz, hangi platformun en iyi olduğu da dâhil olmak üzere kendi sitenizi oluşturmayla ilgili en sık sorulan soruları yanıtlar ve ayrıca bir web sitesi oluşturma konusunda size adım adım yol gösterecek faydalı eğitimler sağlar. Beceri seviyeniz ne olursa olsun, bu kılavuz, küçük işletmeniz için işlevsel, benzersiz bir web sitesi oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri ve bir web sitesinin nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılı talimatları sunar.
Yeni Başlayanlar İçin Web Sitesi Oluşturma Kılavuzu
- Sitenizin amacını belirleyin
- Alan adınızı seçin
- Web sitesi oluşturucu mu yoksa WordPress mi?
- WordPress ile bir web sitesi oluşturma
- Bir web sitesi oluşturucu ile bir web sitesi oluşturma
Web Sitenizin Amacını Belirleyin
Sitenizi oluşturmaya başlamadan önce, web sitenizin yapması gerekenleri net bir şekilde anladığınızdan emin olun. Bu, farklı platformlar farklı amaçlara daha uygun olduğundan, siteniz için hangi web sitesi oluşturucunun en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır. Örneğin, küçük bir işletme veya çevrimiçi mağaza için bir web sitesi başlatıyorsanız, e-ticaret ve müşteri etkileşimi seçeneklerine sahip bir web sitesi oluşturmanız gerekir.
Ancak, siteniz kişisel marka bilinci oluşturma için çevrimiçi bir portföy olacaksa, basit ama profesyonel görünen bir web sitesi yeterli olacaktır. Ayrıca, hedef kitlenizi (diğer bir deyişle müşterileriniz) düşünün. Web sitenizden hangi bilgileri ve işlevleri bekleyecekler?
Profesyonel ipucu: Neleri iyi yaptıklarını ve sitenizin neleri daha iyi yapabileceğini görmek için benzer işletmelerin web sitelerini araştırın.
Alan Adınızı Seçin
Sitenizi oluşturmak için bir platform seçene kadar bu adımı uygulamayacak olsanız da, web sitenizin alan adını şimdiden düşünmeye başlamanız önemlidir. Alan adı, insanların web sitenizi bulduğu web adresidir, bu nedenle hafifçe verilmesi gereken bir karar değildir. İyi alan adları nispeten kısa olmalı ve hatırlanması, yazılması ve söylenmesi kolay olmalıdır. İnsanlar web sitenizi bu şekilde bulacağından, mümkün olduğunca erişilebilir olmalıdır. Çoğu durumda, alan adınız için yıllık olarak ödeme yaparsınız. Alan adınızı kaydettirmek ve sahip olmak, başka hiç kimsenin sizinle aynı web adresine sahip olamayacağı anlamına gelir.
Web Sitesi Oluşturucular ve WordPress
Küçük işletmeniz için bir web sitesi oluşturmanın ilk adımı, siteyi oluşturmak için hangi platformu kullanacağınıza karar vermektir. Kendiniz yapıyorsanız, iki seçeneğiniz vardır:
Squarespace, Wix veya Weebly gibi bir site oluşturucu kullanarak veya
Açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi (CMS) olan WordPress'i kullanma.
Hangi tür web sitesi oluşturma yazılımının daha iyi olduğuna dair herkese uyan tek bir cevap yoktur - her yaklaşımın kendi avantajları, dezavantajları ve destekçileri vardır. Sonunda, hangi seçeneğin sizin için en uygun olduğuna karar vermeniz gerekecek. Aşağıda, her seçeneğin artılarının ve eksilerinin bir dökümü bulunmaktadır.
Web Sitesi Oluşturucu: Artıları ve Eksileri
Artıları
- Kullanımı kolay çoğu web sitesi oluşturucu, basit bir sürükle-bırak veya "Ne Görüyorsanız Onu Alırsınız" düzenleyici stili kullanır
- Kodlama bilgisine gerek yok
- Web sitesi barındırma içerir
- Genellikle inşa etmek daha az zaman alır
Eksileri
- Web sitesi oluşturucuları, işlevsellik ve tasarım açısından WordPress'ten daha az esnekliğe sahiptir
- Web sitesi barındırıcıları değiştirilemiyor; yeni bir ana bilgisayara geçmek, web sitenizi sıfırdan yeniden oluşturmak anlamına gelir
- Daha gelişmiş, karmaşık web siteleri için kullanışlı değil
- WordPress'ten biraz daha pahalı.
Sonuç: Bir web sitesi oluşturucu kullanmak, kodlama veya teknik becerilere sahip olmayan, hızlı bir şekilde web sitesi oluşturmak isteyen ve basitlik için biraz esneklikten ödün vermeyen veya çok karmaşık veya özelleştirilmiş olması gerekmeyen web siteleri için idealdir.
Ücretsiz Web Sitesi Kurmak
İşletmeniz yeniyse ve paranız sınırlıysa, ücretsiz bir web sitesi oluşturmak maliyetleri düşürmenin harika bir yolu gibi görünebilir. Ancak ücretsiz bir web sitesi oluşturmak, özellikle küçük işletmeler için uygun bir seçenek değildir. Ücretsiz web sitesi oluşturma seçeneklerinin çoğu, profesyonel bir web sitesinin ihtiyaç duyduğu işlevsellik ve marka bilinci oluşturma için çok kısıtlayıcı olan önemli sınırlamalara sahiptir. Örneğin, ücretsiz seçenekler, web adresinizdeki web barındırıcısının adını içerir ve www.adınız.wix.com gibi hantal, amatör görünümlü bir alan adı oluşturur. Ek olarak, küçük bir işletmeyi çevrimiçi olarak işletmek için gereken e-ticaret, iletişim, analitik ve pazarlama araçlarının çoğu yalnızca ücretli planlarla kullanılabilir. Yine de bir web sitesi için ödeme yapmak bankayı kırmak zorunda değildir.
Kendi profesyonel görünümlü sitenizi 5 doların üzerindeki fiyatlara kıyasla 200 doların altında oluşturmak mümkündür. 000, sizin için yapacak birini tuttuğunuz için. Kendi web sitenizi oluşturmak ve sürdürmekle ilgili diğer maliyetler arasında alan adınızı kaydetme, web barındırma, şablonlar (birçok harika ücretsiz olmasına rağmen) ve eklentiler veya eklentiler.
WordPress ile bir web sitesi oluşturun
WordPress aracılığıyla bir web sitesi oluşturmayı seçtiyseniz, harika! WordPress'e başlamak için ihtiyacınız olan tüm talimatlar aşağıdadır.
- Adım 1: Bir web barındırma hizmeti seçin
- Adım 2: Alan adınızı kaydedin
- Adım 3: WordPress'i yükleyin
- Adım 4: WordPress sitenizi özelleştirin
- Adım 5: WordPress sitenizi yönetin
1. Adım: Bir web barındırma hizmeti seçin
Bir web barındırma, sitenizi oluşturan verilerin bulunduğu sunucu konumudur. Web sitenizi bir bina olarak düşünüyorsanız, alan adı insanların mülkünüzü bulabileceği adrestir ve web barındırma mülkün üzerinde bulunduğu gayrimenkuldür. Büyük, yüksek trafikli web sitelerine sahip kuruluşların kendi özel sunucuları vardır, ancak çoğu küçük işletme ve profesyonel için, paylaşılan web barındırma genellikle web sitesinin trafik ve depolama ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir. Mevcut birçok site barındırma hizmeti vardır; Çok yönlülüğü, erişilebilirliği ve uygun fiyatı nedeniyle InMotion Hosting'i öneriyoruz. WordPress yazılımı önceden yüklenmiş olarak gelmenin yanı sıra, InMotion Hosting ücretsiz bir alan adı, sınırsız e-posta adresi oluşturma yeteneği, ücretsiz Katı Hal Sürücüleri (SSD) ve daha fazlasını içerir. WordPress ile iyi çalışan diğer popüler ana bilgisayarlar arasında BlueHost, DreamHost, HostGator, Site123 ve GoDaddy bulunur.
2. Adım: Alan adınızı kaydedin
Bir web barındırma hizmetine karar verdikten ve planınızı seçtikten sonraki adım, alan adınızı kaydettirmektir. InMotion Hosting kullanıyorsanız, alan adınız barındırma planınıza dâhildir. Başka site barındırıcısı kullanıyorsanız, alan adı kayıt sürecinde size yol göstereceklerdir. Bu aynı zamanda, henüz yoksa işletmeniz için özel bir e-posta adresi oluşturmak için de iyi bir zamandır. Özel bir e-posta adresiyle, alan adı olarak @gmail.com, @yahoo.com vb. değil, işletme adınız olan birini kastediyoruz. İşletmenizin artık bir alan adı olduğundan, bunu yapabilirsiniz! Web barındırıcınıza ve planınıza bağlı olarak, birden fazla veya yalnızca bir e-posta adresi oluşturma seçeneğiniz olabilir. E-postaları iş e-posta hesabınıza farklı bir e-posta hesabına yönlendirme seçeneği de olabilir.
3. Adım: WordPress'i yükleyin
Sitenizin barındırıcısı olarak InMotion Hosting'i seçmenin avantajlarından biri, önceden yüklenmiş WordPress ile gelmesidir, bu nedenle web sitenizi WordPress'te oluşturmaya başlamak için başka bir şey yapmanız gerekmez. WordPress giriş bilgileriniz, InMotion karşılama e-postanıza eklenecektir. Diğer birçok popüler web sitesi barındırıcısı, önceden yüklenmiş WordPress yazılımıyla birlikte gelir. Bu ana bilgisayarlardan herhangi birini kullanıyorsanız, bu nispeten basit bir adımdır. WordPress'i manuel olarak da yükleyebilirsiniz:
- cPanel'e giriş yapın.
- MySQL veritabanları altında bir veritabanı oluşturun. Sağlanan önek de dâhil olmak üzere adı yazın; daha sonra ihtiyacınız olacak.
- Aynı ekranda yeni bir veritabanı kullanıcı adı ve şifresi oluşturun. Sağlanan kullanıcı adı öneki de dâhil olmak üzere bu ayrıntıları da yazın.
- Kullanıcıyı veritabanına ekleyin. İstendiğinde kullanıcıya tüm izinleri verin.
- FTP istemcinizi açın ve barındırma hesabınıza giriş yapın.
- WordPress.org'dan en son WordPress sürümünü indirin.
- WordPress'i açın ve public_html klasörünüze (veya isterseniz bir alt dizine) yükleyin.
- Alaniniz.com'a gidin ve kurulum talimatlarını izleyin. İstendiğinde ana bilgisayar adını yerel ana bilgisayar olarak bırakın.
WordPress kendisini 7. adımda seçtiğiniz dizine kuracaktır. Yeni WordPress giriş bilgilerinizi kullanarak giriş yapabilir ve sitenizi kurmaya başlayabilirsiniz.
4. Adım: WordPress web sitenizi özelleştirin
Bu adımda, kullanıma hazır WordPress sitenizi nasıl özelleştireceğinizi ele alacağız. Bu, doğru WordPress temasını seçmeyi, eklentileri yüklemeyi ve iletişim formları ve kullanım koşulları sayfaları oluşturmayı içerir. Ayrıca en kullanışlı ve popüler WordPress eklentilerinden bazılarını öneriyoruz.
- Önceden yüklenmiş içeriği silin: Yeni yüklenen WordPress web siteniz, güvenle silebileceğiniz önceden yüklenmiş "sahte" içerikle birlikte gelir.
- Kalıcı bağlantı yapısını değiştir: Kalıcı bağlantılar, WordPress sitenizde yayınladığınız içeriğin URL'leri için kullanılan teknik terimdir. Kalıcı bağlantı yapınızı istediğiniz zaman değiştirebilseniz de, bunu kurulum sürecinizin bir parçası olarak yapmak en iyisidir. Yapının daha sonra değiştirilmesi, önceden oluşturulmuş tüm sayfaları devre dışı bırakacaktır.
- Yorumları devre dışı bırakın: WordPress, kullanıcıların yorum yapma yeteneğini kolayca devre dışı bırakmanıza olanak tanır. Ayrıca gerekirse kullanıcı kaydını etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Yorum ve kayıt işlevselliğini sürdürmek istiyorsanız, spam'leri engellemenize yardımcı olacak eklentiler var.
- Bir tema seçin: Bir tema seçmek, web sitenizi oluştururken vereceğiniz en büyük kararlardan biridir. Seçtiğiniz tema veya şablon, sitenizin görünümünü ve verdiği hissi belirleyecektir. WordPress, aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce ücretsiz ve ücretli temanın yanı sıra kullanıcıların kendi temalarını oluşturmasına olanak tanıyan çerçevelere sahiptir.
- Eklentiler ekleyin: Eklentiler, web sitenizin işlevselliğini özelleştirmenin anahtarıdır. Sitenize yeni özellikler ve işlevler eklemenize izin veren uygulamalardır. Temalarda olduğu gibi, binlerce ücretsiz ve ücretli eklenti mevcuttur. Küçük işletmeler için başlamanıza yardımcı olacak en popüler eklentilerden bazıları burada.
- Google Analytics'i yükleyin: Google Analytics, sitenizin kaç ziyaretçisi olduğunu, nereden geldiklerini ve sitenizle nasıl etkileşime geçtiklerini anlamanıza yardımcı olur. Google Analytics'i yüklemenize yardımcı olacak çeşitli eklentiler mevcuttur, böylece web sitenizi bir müşteri etkileşim aracı olarak iyileştirebilirsiniz.
- Bir iletişim formu oluşturun: Bir iletişim formu, kullanıcılarınıza e-posta adresinizi kullanmadan size ulaşmanın kolay bir yolunu sunar. Eklenti ekleyerek iletişim formu oluşturabilirsiniz; İletişim Formu 7'yi kullanmanızı öneririz.
- Gizlilik ve kullanım koşulları sayfasını güncelleyin: Bir işletme sahibiyseniz veya bir işletme işletiyorsanız, muhtemelen bir gizlilik politikasına, kullanım koşullarına ve diğer çeşitli yasal belgelere ihtiyacınız olacaktır. WordPress, gizlilik politikaları, kullanım/hizmet koşulları ve çerez izni için eklentiler sağladı.
- Yedeklemeleri otomatikleştirin: Web sitenizi yedeklemelisiniz, aksi takdirde içerdiği tüm bilgileri kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Otomatik bir WordPress site yedekleme ve geri yükleme hizmeti kullanmak size gönül rahatlığı sağlayacaktır. Ayrıca sitenizin bilgisayar korsanlığı, virüsler ve diğer tehditlere karşı güvenli olduğundan emin olmak isteyeceksiniz.
Adım 5: WordPress web sitenizi yönetin
Son adımda, sayfalar ve gönderiler oluşturma, kategoriler ve etiketler ekleme ve resim ve videoları etkili bir şekilde kullanma dâhil olmak üzere WordPress sitenizi nasıl yöneteceğinizi tartışıyoruz. Son olarak, WordPress web sitenizi SEO, e-ticaret, sosyal medya ve mobil cihazlar için nasıl optimize edeceğinizi ele alacağız.
- Sayfalar ve gönderiler oluşturun: Web sitenize içerik eklerken iki seçeneğiniz vardır: sayfalar ve gönderiler. Sayfalar statiktir, gönderiler ise ters kronolojik sırada görünür. Farklı amaçları yerine getirdikleri için siteniz muhtemelen her ikisinin bir kombinasyonunu içerecektir.
- Kategoriler oluşturun: Sayfalar ve gönderiler oluşturduktan sonra, içeriğinizi sınıflandırmak ve kullanıcıların bulmasını kolaylaştırmak için kategorileri ve etiketleri kullanabilirsiniz. Kategorileri ve etiketleri etkili bir şekilde kullanmak SEO'nuzu da artırabilir.
- Gezinme oluşturun: WordPress'in yerleşik menü sistemi, kullanıcıların sayfalara, kategorilere, özel bağlantılara ve daha fazlasına bağlantılar aracılığıyla sitenizde gezinmesine olanak tanır. Web sitenizin navigasyonunu optimize etmek, ziyaretçilerinizin aradıkları içeriği hızlı bir şekilde bulmalarını ve web sitenizin geri kalanını keşfetmelerini sağlayacaktır.
- Widget'lar ekleyin: Widget'lar, kenar çubuklarına ve altbilgilere içerik ekleyerek web sitenizin görünümünü özelleştirmenize yardımcı olur. WordPress, sosyal medya, e-ticaret, iletişim ve daha fazlası için birçok farklı widget sunar.
- Resim ve video ekleyin: Görsel içerik, kullanıcılarınızın ilgisini çekmeye ve ilgilerini korumaya yardımcı olur, bu nedenle web sitenize fotoğraf ve videoları entegre etmek iyi bir fikirdir. WordPress sitenize yüklediğiniz resimler ve videolar medya kitaplığınızda saklanır.
- WordPress SEO: WordPress, “kullanıma hazır” SEO dostudur, ancak bu, arama motorunu sitenizi daha fazla optimize edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Yoast SEO, WordPress’in en popüler SEO eklentisidir.
- Sosyal medya işlevleri ekleyin: Paylaşım düğmeleri, kullanıcılarınızın içeriğinizi paylaşmasını ve işletmeniz hakkında bilgi vermesini kolaylaştırır. Social Warfare ve SumoMe, WordPress için en popüler sosyal medya eklentilerinden ikisidir.
- WordPress güvenliği: Temel güvenlik önlemleri WordPress'te yerleşiktir, ancak sitenizi saldırılardan ve kötü amaçlı yazılımlardan korumak için ekstra adımlar atmalısınız. WordPress güvenlik eklentisi için önerimiz iThemes Security Pro’dur.
- WordPress e-ticaret: WordPress, tam işlevli çevrimiçi e-ticaret mağazaları da dâhil olmak üzere hemen hemen her tür web sitesine güç sağlayabilir. WooCommerce, WordPress için en popüler e-ticaret çözümlerinden biridir, ancak aralarından seçim yapabileceğiniz birçok eklenti seçeneği vardır.
- Mobil optimizasyon: Web sitenizin mobil cihazlarda iyi görünmesini sağlamak çok önemlidir. Kullanıcıların yaklaşık yüzde 60'ı, kötü tasarlanmış bir mobil siteye sahip bir işletmeyi önermez, bu nedenle web sitenizi birden fazla platformda test ettiğinizden ve mümkün olduğunca mobil uyumlu hale getirdiğinizden emin olun.
- Bir e-posta listesi başlatın: E-posta pazarlaması ve e-posta listenizi oluşturmak, etkili, düşük maliyetli ve yüksek dönüşümlü bir para kazanma taktiğidir. E-posta listenizi oluşturmanıza yardımcı olacak bir dizi farklı eklenti vardır.
Bir web sitesi oluşturucu ile bir site oluşturmak için adım adım kılavuz
Bir web sitesi oluşturucunun sizin için doğru seçim olduğuna karar verdiyseniz, bu bölüm size en iyi site oluşturucuyu ve planını seçmeye yönelik ipuçları da dâhil olmak üzere kurulum sürecine genel bir bakış sunacaktır. Her web sitesi oluşturucunun kendine özgü ara yüzü olduğundan, sitenizi nasıl özelleştireceğinize ilişkin tam talimatlar için web sitelerine başvurmanız gerekecek, ancak web sitenizi çalışır duruma getirmek için yapmanız gereken şeyler için size genel bir kontrol listesi veriyoruz.
- Adım 1: Bir web sitesi oluşturucu seçin ve planlayın
- Adım 2: Alan adınızı kaydedin
- Adım 3: Bir site şablonu seçin
- Adım 4: Web sitenizi özelleştirin
- Adım 5: Sitenizi yönetin
Adım 1: Bir web sitesi oluşturucu seçin ve planlayın
Yapmanız gereken bir sonraki seçim, hangi web sitesi oluşturucuyu kullanacağınızdır. Aşağıda en popüler web sitesi oluşturucuları karşılaştırıyoruz, ancak ihtiyaçlarınıza ve estetiğinize en uygun platformu bulmak için daha fazla araştırma yapmalısınız. Bazı site oluşturucular, ücretli bir plana katılmadan önce ara yüzleri hakkında fikir edinmenizi sağlayan ücretsiz denemeler sunar. Ayrıca ne tür bir plana veya aboneliğe ihtiyacınız olduğunu düşünmek isteyeceksiniz. Çoğu web sitesi oluşturucu, reklamcılık, pazarlama, e-ticaret, destek ve daha fazlası için çeşitli özelliklere sahip katmanlı planlar sunar. Şu anda web sitenizin gelecekte tam olarak neye ihtiyacı olacağından emin değilseniz endişelenmeyin. Genellikle daha düşük seviyeli bir planla başlayabilir ve gerektiğinde yükseltebilirsiniz.
Hangi web sitesi oluşturucu en iyisidir?
Hangi web sitesi oluşturucunun en iyi olduğu konusunda herkese uyan tek bir cevap yoktur. Nihayetinde sizin özel ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize bağlıdır. Bununla birlikte, bütçeniz, siteniz için hangi özelliklerin ve işlevlerin en kritik olduğu ve web sitesi oluşturucunun anladığınız ve rahatça kullanabileceğiniz bir ara yüze sahip olup olmadığı da dâhil olmak üzere seçim yaparken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta vardır. Bu karşılaştırma tablosu, çeşitli web sitesi oluşturucularının fiyat aralıklarına bir bakışın yanı sıra bazı önemli artı ve eksilerine ilişkin kısa, temel bir genel bakış sunar.
2. Adım: Alan adınızı kaydedin
Bir web sitesi oluşturucu seçip bir plana kaydolduktan sonra, alan adınızı kaydetmeniz gerekecektir. Seçtiğiniz web sitesi oluşturucuya ve plana bağlı olarak, alan adınızı web sitesi oluşturucu aracılığıyla ücretsiz olarak (en azından başlangıçta) kaydedebilir veya alan adını Domain.com veya GoDaddy.com.tr Bu aynı zamanda, henüz yoksa işletmeniz için özel bir e-posta adresi oluşturmak için de iyi bir zamandır. Özel bir e-posta adresiyle, alan adı olarak @gmail.com, @yahoo.com vb. değil, işletme adınız olan birini kastediyoruz. İşletmenizin artık bir alan adı olduğundan, bunu yapabilirsiniz! Web sitesi oluşturucunuza ve planınıza bağlı olarak, birden fazla veya yalnızca bir e-posta adresi oluşturma seçeneğiniz olabilir.
3. Adım: Bir web sitesi şablonu seçin
Şablonlar, bir web sitesi oluşturucunun süper gücüdür. Bu hazır düzenler, sitenizin kendi içeriğinizle nasıl görüneceğini kolayca görselleştirmenizi sağlar. Web sitesi oluşturucular, genellikle iş, yaratıcı, çevrimiçi mağazalar ve daha fazlası gibi kategorilere göre gruplandırılmış yüzlerce farklı şablon sunar. Beğendiğiniz herhangi bir şablonu seçebilseniz de, kategoriye göre arama yapmak, oluşturmak istediğiniz site türü için en uygun şablonu bulmanın iyi bir yoludur. Çoğu web sitesi oluşturucuda, renk düzenini, yazı tiplerini, grafikleri ve daha fazlasını değiştirerek seçtiğiniz şablonu daha da özelleştirebileceğinizi unutmayın, böylece bir şablon tam olarak istediğiniz gibi olmasa bile, genellikle tam olarak karşılamak için onu ayarlayabilirsiniz. İstediğiniz şablon olduğundan emin olmak için birini seçmeden önce birden fazla şablonla oynamak için biraz zaman ayırın. Web sitesi oluşturucusuna bağlı olarak,
4. Adım: Web sitenizi özelleştirin
Bu, sitenizi gerçekten kendinize ait yaptığınız noktadır. Web sitesi oluşturucunuz tarafından sağlanan araçları kullanarak web sitenize içerik, gezinme, iletişim, e-ticaret ve diğer işlevleri ekleyeceksiniz. Web sitenizi özelleştirmeye yönelik tam talimatlar, kullandığınız oluşturucuya göre değişiklik gösterecektir, ancak aşağıda tam işlevsel bir web sitesi oluşturmak için atacağınız adımlara ilişkin bir genel bakış sunuyoruz.
- Sayfalar oluşturun: Çoğu web sitesi içeriği, sayfalar (statik veya her zaman yeşil içerik) ve gönderiler (düzenli olarak güncellenen içerik) şeklinde gelir. Bir web sitesi oluşturucuyla, bir düğmeyi tıklatarak bir sayfa veya gönderi oluşturabilir ve metin, başlıklar, ayırıcılar, resimler ve videolar gibi öğeleri sürükleyip bırakarak içerik ekleyebilirsiniz.
- Resim ve video ekleyin: Web siteleri, kullanıcıların ilgisini çekmek ve ilgilerini korumak için büyük ölçüde multimedya öğelerine güvenir. Web sitesi oluşturucularla, bu öğeleri sitenizde istediğiniz yere sürükleyip bırakarak tek tek fotoğraflar, fotoğraf galerileri, videolar, ses dosyaları ve daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Bilgisayarınızdan fotoğraf ve video yükleyebilir, YouTube gibi sitelerden videolar gömebilir veya web sitesi oluşturucunun mevcut medya kitaplığında arama yapabilirsiniz.
- Gezinme ve menüler oluşturun: Ziyaretçilerin sitenizi ziyaret ettiklerinde aradıklarını bulması çok önemlidir. Çoğu web sitesi oluşturucuda, sayfalarınızı ve bunlara nasıl gezineceğinizi aynı anda oluşturacaksınız. Sayfaları ayarladıktan sonra, ziyaretçilerin sitenizde yollarını bulmalarına yardımcı olacak açılır menüler de oluşturabilirsiniz.
- Bir iletişim formu oluşturun: Bir iletişim formu, kullanıcılarınıza e-posta adresinizi kullanmadan size ulaşmanın kolay bir yolunu sunar. Çoğu web sitesi oluşturucu, sitenizin herhangi bir yerine yerleştirebileceğiniz bir sürükle ve bırak öğesi olarak iletişim formları içerir.
- Uygulamalar ekleyin: Web sitesi oluşturucular, web sitenizin işlevselliğini genişletmeye yardımcı olmak için düzinelerce farklı uygulama türü sunar. İletişim ve sosyal medya, e-ticaret, pazarlama, tasarım özelleştirme ve daha fazlası için sitenize uygulamalar ekleyebilirsiniz.
- Gizlilik ve kullanım koşulları sayfasını güncelleyin: Bir işletme sahibiyseniz veya bir işletme işletiyorsanız, muhtemelen bir gizlilik politikası, kullanım koşulları ve diğer yasal belgeleri sitenize eklemeniz gerekecektir. Analitik araçları kurun: Birçok web sitesi oluşturucu, planlarına analizleri dâhil eder, böylece web sitenizin trafiğini izleyebilirsiniz. Aldığınız bilgileri özelleştirebilmeniz için web sitesi oluşturucunuzun uygulama mağazasında ek analitik araçlar bulunabilir.
- İstenmeyen e- postaları engelle: Birçok web sitesi oluşturucu ile yorum yapmayı açıp kapatmak kolaydır. Yorumların kapatılması, web sitenizin aldığı spam miktarını kontrol edecektir. Ancak, kullanıcılarınıza yorum yapma yeteneği vermek istiyorsanız, çoğu web sitesi oluşturucu, spam'i kontrol etmenize yardımcı olacak çeşitli ayarlar ve uygulamalar sunar.
Adım 5: Web sitenizi yönetin
Aşağıda sitenizi başarılı bir şekilde yönetmenin bazı yolları bulunmaktadır. Her web sitesi oluşturucu farklı olduğundan, bunlar kurulum sürecinin veya belirli bir temanın bir parçası olarak sunulabilirken, diğerleri için bir eklenti veya widget'ı tedarik etmeniz gerekebilir.
- Bir e-posta listesi başlatın: Web sitesi oluşturucular, e-posta listeleri oluşturmayı ve dâhil edilen bülten formları veya e-posta listesi oluşturucu uygulamalarıyla abonelerle bağlantı kurmayı kolaylaştırır.
- Mobil optimizasyon: Web sitesi oluşturucuları, mobil optimizasyon için otomatik olarak ayarlanan şablonlar oluşturuyor, ancak çeşitli platformlarda iyi göründüğünden emin olmak için sitenizi birden fazla cihazda kontrol etmek yine de önemlidir.
- E-ticaret özellikleri: Bazı web sitesi kurucuları için, sitenizde ürün satmak için belirli bir çevrimiçi mağazanız veya e-ticaret planınız olmalıdır. Diğerleri, e-ticaret özelliklerini veya uygulamalarını kullanmanıza izin verir.
- Sosyal medya işlevleri: Sosyal medya uygulamaları ve paylaşım düğmeleri, kullanıcılarınızın içeriğinizi paylaşmasını ve işletmeniz hakkında bilgi vermesini kolaylaştırır.