SERP NEDİR?
İnternette milyonlarca sayfa var ancak dijital pazarlama uzmanları için bunlardan hiç biri, arama motoru sonuç sayfalarından (SERP) daha önemli değil.
Arama motoru optimizasyonu uzmanları ve PPC (pay per click, tıklama başına ödeme) reklam verenleri, SERP'lerin en göze çarpan bölümlerinde aynı önemli pozisyonlar elde edebilmek için rekabet ediyor. Ancak rekabet haşin ve aramadaki teknolojik ilerlemeler, dijital pazarlamacıların aramanın nasıl çalıştığını ve ne yaptıklarını bilmelerinin her zamankinden daha önemli olduğu anlamına geliyor. Ancak bu sayede görünebilirliklerini en yüksek seviyeye çıkarabileceklerinin farkındalar.
Arama Motoru Sonuç Sayfaları: Nedirler ve Nasıl Çalışırlar
Arama motoru sonuç sayfaları, kullanıcılara Google gibi bir arama motorunu kullanarak çevrimiçi bir şey aradıklarında sunulan web sayfalarıdır. Kullanıcı, arama motorunun kendilerine bir SERP (Search Engine Result Pages) sunduğu arama sorgusunu girer (genellikle anahtar kelimeler olarak bilinen belirli terimleri ve kelime öbeklerini kullanır).
Her SERP, aynı anahtar kelimeler veya arama sorguları kullanılarak aynı arama motorunda gerçekleştirilen arama sorguları için bile benzersizdir. Bunun nedeni, neredeyse tüm arama motorlarının, kullanıcının fiziksel konumu, tarama geçmişi ve sosyal ayarları gibi arama terimlerinin ötesinde çok çeşitli faktörlere dayalı sonuçlar sunarak, kullanıcıları için deneyimi özelleştirmesidir. İki SERP aynı görünebilir ve aynı sonuçların çoğunu içerebilir, ancak genellikle ince farklılıklar gösterir.
Arama motoru sonuç sayfalarının görünümü, Google, Yandex ve diğer arama motoru sağlayıcıları tarafından kullanıcılarına daha sezgisel ve duyarlı bir deneyim sunmak için yürütülen deneyler nedeniyle sürekli değişim halindedir. Bu, arama alanında ortaya çıkan ve hızla gelişen teknolojilerle birleştiğinde, bu günün SERP'lerinin görünüm açısından öncekilerden büyük ölçüde farklı olduğu anlamına gelir.
Organik Sonuçlar
SERP'ler tipik olarak iki tür içerik sunarlar. Bunlar "organik" sonuçlar ve "ücretli" sonuçlar. Organik sonuçlar, arama motorunun algoritmasına göre oluşturulan web sitelerinin listesidir. Bunları yazının devamında daha detaylı inceleyeceğiz. Web tasarım profesyonelleri, web içeriklerini ve web sitelerini organik sonuçlarda daha yükseğe çıkarabilmek için uzmanlaşmışlardır.
Bu SERP'nin sağ tarafındaki kutu, Bilgi Grafiği (knowledge graph, bazen Bilgi Kutusu olarak da adlandırılır) olarak bilinir. Bu, Google'ın 2012'de sunduğu ve SERP'de tek bir merkezi konumda sorulara kısa cevaplar sağlamak için web'deki kaynaklardan sık sorulan sorulara veri çeken bir özelliktir. Örneğin, Atatürk hakkında, doğum tarihi ve yeri, boyu, eğitimi, eşi, kardeşleri v.b. gibi çok çeşitli bilgileri görebilirsiniz. Açıklanan her bir bilginin ilgili sayfalara kendi bağlantıları vardır.
Bazı SERP'ler, yukarıdaki örnekte olduğu gibi diğerlerinden çok daha fazla organik sonuç sunacaktır. Bu, çeşitli aramaların farklı niyetlerinden kaynaklanmaktadır. Üç temel İnternet araması türü vardır:
- Bilgilendirici (informational)
- Navigasyon (gezinme, navigational)
- İşlemsel (transactional)
Bilgi aramaları, kullanıcının Atatürk gibi belirli bir konu hakkında bilgi bulmayı umduğu aramalardır. "Atatürk" arama sorgusunun ticari amacı olmadığından, bunun gibi bir SERP'e reklam veya diğer türde ücretli sonuçlar yerleştirmek pek mantıklı olmaz; Bu arama sorgusunu kullanan arama yapanların büyük çoğunluğu bir şey satın almak istemiyor ve bu nedenle SERP'de yalnızca bilgilendirici sonuçlar gösteriliyor. Dikkat ederseniz, yukarıdaki görselde, reklam satırı bulunmamaktadır. Ancak bu bir kural değildir.
Gezinme (navigasyon) sorguları, kullanıcının arama yoluyla belirli bir web sitesini bulmayı umduğu sorgulardır. Bu, belirli bir web sitesini arayan, URL'sini artık hatırlayamadıkları bir web sitesini veya başka bir gezinme amacı türünü bulmaya çalışan kişiler için geçerli olabilir.
Son olarak, işlem aramaları, ücretli sonuçların SERP'de görüntülenme olasılığının en yüksek olduğu aramalardır. İşlemsel aramaların yüksek ticari amacı vardır ve işlemsel SERP'lere yol açan arama sorguları, "satın alma" gibi anahtar kelimeleri ve e-ticaret sitelerinden satın alma yapmak için güçlü bir istek olduğunu gösteren diğer terimleri içerebilir.
Ücretli Sonuçlar
Organik sonuçların aksine, ücretli sonuçlar bir reklamveren tarafından, görüntülenme için para ödenen sonuçlardır. Geçmişte, ücretli sonuçlar neredeyse yalnızca organik sonuçların üstünde ve sağında gösterilen küçük, metin tabanlı reklamlarla sınırlıydı. Ancak günümüzde ücretli sonuçlar çok çeşitli biçimler alabilir ve reklamverenlerin ihtiyaçlarını karşılayan düzinelerce reklam biçimi vardır.
Yukarıdaki örnekte ("küçük işletmeler için CRM" arama sorgusu için bir SERP), SERP'deki tüm sonuçlar - harita ve altındaki işletme listesi hariç - ücretli sonuçlardır. SERP'nin en üstündeki büyük metin tabanlı reklam (reklamverenler için ana konumlandırma olarak kabul edilir) tipik PPC reklamlarıdır. Bu iki reklamdan alttaki (monday.com) potansiyel müşterilerin doğrudan reklamlardan web sitelerindeki belirli sayfalara gitmelerine olanak tanıyan reklam uzantılarına sahiptir.
Sayfanın sağındaki resim tabanlı reklamlar, Google Ads platformunda sunulan ve e-ticaret perakendecilerinin ürün bilgilerinin SERP'deki diğer sonuçların yanında görüntülenmesini sağlayan bir özellik olan Alışveriş reklamlarıdır. Alışveriş reklamları, ürün bulunabilirliği, kullanıcı yorumları, özel teklifler ve daha fazlası gibi çok çeşitli bilgiler içerebilir.
Alışveriş reklamlarının hemen altında (üstlerindeki sarı "Reklamlar" bayrağıyla belirtildiği gibi) iki ek PPC reklamı vardır ve bunlar, hedef URL'nin hemen altında yıldız derecelendirmeleriyle belirtilen, kullanıcı incelemesi reklam uzantılarını da içerir.
Harita ve işletme listesi, bu SERP'de açıkça ödeme yapılmayan tek sonuçlardır. Bu harita, bir kullanıcının konumuna ve ücretsiz Google My Business girişini oluşturan yerel işletmeler için özellik listelerine göre gösterilir. Google My Business, mobil cihazlarda özellikle önemli bir özellik olan coğrafi konuma dayalı olarak daha küçük yerel işletmelerin arama yapanlar için görünürlüğünü artırmalarına yardımcı olabilecek ücretsiz bir şirketler dizinidir.
Sıralama Sinyalleri ve Arama Algoritmaları
Organik sonuçlar, "sıralama sinyalleri" olarak da bilinen bir dizi faktöre dayalı olarak arama motoru tarafından indekslenen listelerdir.
Örneğin, Google tarafından kullanılan arama algoritması yüzlerce sıralama faktörü içerir ve Google dışında hiç kimse bunların tam olarak ne olduğunu bilmese de bazılarının diğerlerinden daha önemli olduğu düşünülür. Geçmişte, bir sitenin bağlantı profili – diğer web sitelerinden belirli bir web sitesine veya web sayfasına bağlanan harici bağlantıların sayısı – önemli bir sıralama sinyaliydi. Yine de bir dereceye kadar öyle (Wikipedia bu kadar çok sorgu için organik sonuçlarda bu kadar belirgin bir şekilde sıralanıyor), ancak arama o kadar hızlı ilerliyor ki, bir zamanlar arama algoritması için çok önemli olan sıralama sinyalleri bugün daha az önemli olabilir.
Arama Motoru Optimizasyonu
Adından da anlaşılacağı gibi, arama motoru optimizasyonu, arama motorlarında keşif için web sitelerini ve web sayfalarını optimize etme uygulamasıdır ve sonuç olarak arama motoru sonuç sayfalarında daha görünür bir yerleşim sağlamayı hedefler. Bu, “sayfa içi” SEO olarak bilinenlerden “sayfa dışı” tekniklere kadar çeşitli yollarla gerçekleştirilir. SEO konusunda kendinizi geliştirmek için SEO'yu doğru şekilde öğrenmek konulu makalemizi okuyabilirsiniz.
Sayfa İçi SEO
Sayfa içi SEO, içeriklerinin mümkün olduğunca kolay keşfedilebilir olmasını sağlamak için web içeriği oluşturucularının ve site sahiplerinin izleyebileceği en iyi uygulamaları (best practices) ifade eder. Buna, her sayfa ve resimler gibi öğeler için ayrıntılı sayfa meta verilerinin (veriler hakkındaki veriler) oluşturulması, benzersiz, statik kullanıcı dostu URL'lerin kullanımı, ilgili başlıklara ve alt başlıklara anahtar kelimelerin eklenmesi ve adlandırmak için temiz HTML kodunun kullanılması dahildir.
Sayfa Dışı SEO
Sayfa içi SEO tekniklerinden farklı olarak, sayfa dışı SEO, siteyi bir bütün olarak etkileyen stratejileri ifade eder. Yaygın sayfa dışı SEO teknikleri arasında bağlantı oluşturma, sosyal yer imi oluşturma, içerik pazarlama, dizinlere ve arama motoru dizinlerine gönderimler ve sosyal medyada çevrimiçi topluluklar oluşturma yer alır.
SEO'nun tam kapsamı burada kapsamlı bir şekilde ele alınamayacak kadar geniş olsa da, bilmeniz gereken tek şey SEO'nun öncelikle organik bir bakış açısıyla daha yüksek sıralamalar elde etmeye odaklandığıdır. İşletmeler, SEO çalışmalarını gerçekleştirmek için bir web tasarım ajansı veya SEO uzmanı tutabilir, ancak bu yatırımın ötesinde, hiçbir para el değiştirmez ve tüm vurgu, organik aramada daha üst sıralarda yer almaya verilir.
PPC ve Arama Motoru Sonuç Sayfaları
SEO'dan farklı olarak, tıklama başına ödeme (PPC: pay per click) pazarlaması, yalnızca arama motoru sonuç sayfalarında öne çıkan bir konum elde etmek için reklam bütçesinin yatırımına odaklanır. Ancak, bir kampanyaya daha fazla para harcamak kadar basit değildir. Reklamverenler hedeflerine doğru bütçeyle ulaşmak için stratejik düşünmelidir.
Ücretli arama, açık artırma işlevi görür. Reklamverenler, işletmeleriyle alakalı, kullanıcılar bu terimleri aradığında reklamlarının görüntülenmesini tetikleyebilecek anahtar kelimeler için teklif verir. Bir reklamın SERP'de nerede gösterileceğini çok çeşitli faktörler belirler. Bazı reklamlar organik arama sonuçlarının üzerinde görüntülenebilir (yukarıdaki "küçük işletmeler için CRM" SERP örneğindeki pipedrive ve monayd.com örnekleri gibi), diğerleri ise organik sonuçların sağında gösterilebilir.
Bazı reklamverenler, reklamlarının görüntülenmesini yalnızca mobil aramalarla sınırlamayı tercih ederken, diğerleri mobil sonuçları tamamen hariç tutar. Bazı reklamlarda uzantılar bulunurken bazılarında yoktur. GÜN WEB PORTAL içerik yönetim sistemi PPC reklam verenler için en doğru çözümleri sunmaktadır. Benzersiz kod ve yazılım yapısı, reklam vermek için yaptığınız ödemelerden en yüksek verimi alabilmenizi sağlayacak araçlar ve teknikler sunmaktadır. Web sitenizden daha fazla reklam dönüşümü almak isterseniz, web sitenizin dönüşüm oranlarını artırmak için öneriler makalemizi okumanızı öneriyoruz.
SEO gibi, ücretli arama (PPC) karmaşık bir konudur, ancak şimdilik, ücretli aramanın SERP'de olabildiğince belirgin bir konumda gösterilecek reklamları optimize etmeye odaklandığını unutmayın.
SERP'in özellikleri nelerdir?
Günümüzün SERP'i, geçmiş yıllara göre görsel olarak daha çeşitlidir. Aramalar, yalnızca site adını ve meta verileri görüntüleyen genel arama sonuçlarına ek olarak, resimler, alışveriş önerileri, Tweetler veya bilgi kartları da döndürebilir. Her özellik genellikle aşağıdaki kategorilerden birine girer:
- Bilgi grafiği özellikleri: Yazımızın üst kısmında da değindiğimiz gibi bunlar, SERP'de genellikle sağ tarafta bir panel veya kutuda görünür.
- Zengin snippet'ler: Bunlar, ürün incelemelerindeki yıldızlar veya haber sonuçlarındaki fotoğraflar gibi bir sonuca ekstra görseller ekler.
- Ücretli sonuçlar: Bunları alakalı anahtar kelimelere teklif vererek satın alabilirsiniz. Ücretli sonuçlar, sonucun bir reklam olduğunu belirtmek için en üstte bir etiket içerecektir.
- Evrensel sonuçlar: Bunlar, organik olanların yanında görünen özel sonuçlardır.
Aşağıda, bir SERP'de görebileceğiniz özelliklerin bir listesi bulunmaktadır. Sayfanızın belirli bir özellik olarak görüntülenmesini istiyorsanız, sitenizi bunu elde etmek için nasıl gözden geçirip yeniden düzenleyebileceğinizi düşünün.
Google Reklamları
Eskiden Google AdWords olarak bilinen Google Ads, çoğunlukla SERP'in üstünde veya altında görünür. Sayfanın alt kısmında bir reklam almak daha kolaydır, ancak üst kısımda daha fazla görüntüleme alırsınız.
SERP'in zirvesine ulaşmak, yüksek kaliteli bir site ve bazen anahtar kelimelerin ne kadar rekabetçi olduğuna bağlı olarak yüksek bir tıklama başına ödeme teklifi gerektirir. En iyi reklam için çabalamak daha fazla çaba ve genellikle daha yüksek bir fiyat gerektirse de, önemli bir faydası da vardır: İnsanlar herhangi bir organik arama sonucundan önce reklamınızı görecektir.
Öne Çıkan Snippet
Öne çıkan snippet, SERP'de arama sonuçları listesinden ayrı bir kutuda görünür. İlgili arama anahtar sözcüklerini içeren site içeriğini gösterdiği için dikkat çeker. İnsanlar görüntülenen bilgileri yararlı bulursa, o bağlantıya tıklamaları daha olasıdır.
Öne çıkan bir snippet almak için bir site zaten arama sonuçlarının ilk sayfasında olmalıdır, bu nedenle bu dönüm noktasına ulaşmak en büyük önceliğiniz olmalıdır. Bu arada, sayfanızın içeriğinin bilgilendirici olduğundan ve istenen tüm anahtar kelimeleri içerdiğinden emin olun.
Görüntü Paketi
Google'ın algoritması, görsel bilgilerin bir aramayla özellikle alakalı olacağını belirlediğinde, SERP bir dizi resim ve bir Google Görseller araması için bir tıklama içerecektir.
Google, görseller için yazılı içerikten farklı bir algoritma kullanır, ancak aşağıdaki en iyi uygulamalara bağlı kalmak, arama motorlarının görsel içeriğinizi bulmasına ve sıralamasına yardımcı olabilir.
Görüntü paketleri içeren SERP sonuçları elde edebilmek için içeriklerinizde için şu teknikleri kullandığınızdan emin olun:
- Doğru ve açıklayıcı dosya adları
- Resim başlıkları ve alternatif metin
- İlgili çevreleyen metin
- Doğru ve ilgi çekici bir sayfa başlığı
- Okunabilir bir sayfa URL'si
- Orta büyüklükte ve boyutlarda dikdörtgen fotoğraflar (16x9, 4x3 ve kareler düşünün)
GÜN WEB PORTAL içerik yönetim sistemi, görseller bulunduran içeriklerde bu teknikleri kullanmanız ihtiyaç duyduğunuz tüm araçlara sahiptir.
Derinlemesine Makaleler
Google, her zaman yeşil kalan içerik içeren daha uzun biçimli parçalara görünürlük sağlamak için derinlemesine makaleler başlattı. Bunlar mutlaka en yeni veya en güncel makaleler olmak zorunda değiller, ancak eskimeyen bilgiler içerirler ve genellikle güvenilir yazarlar tarafından yazılır veya saygın yayınlar tarafından yayınlanırlar.
2019'da insanlar, ayrıntılı makaleler kutusunun artık görünmediğini fark etmeye başladı. Google'a göre, bu makaleler ortadan kalkmadı ve hala öncelikli olarak değerlendiriliyor, ancak artık ayrı bir bölümleri yok.
Bilgi Kartı
Bilgi kartı, SERP'de, minyatür bir Wikipedia sayfasına benzer şekilde, aranan konuyla ilgili belirli gerçekleri görüntüleyen bir kutudur. Google, bu gerçekleri 3,5 milyardan fazla veri noktasından oluşan bir kitaplıktan alır.
Bilgi sorguları için kullanışlıdırlar çünkü yalnızca istenen bilgileri değil, aynı zamanda arama yapan kişinin başlangıçta dikkate almamış olabileceği bağlantıları da sağlarlar. Örneğin, The Simpsons'ın yaratıcısı Matt Groening'in bilgi kartında, yazdığı kitaplara ve dizinin seslendirme sanatçılarının IMDb profillerine bağlantılar görebilirsiniz.
Bilgi Paneli
Bir bilgi paneli, bir bilgi kartı gibidir ancak daha hedeflidir. Örneğin, belirli bir restoran için yapılan gezinme araması, restoranın adresini, telefon numarasını, web sitesini ve popüler ziyaret saatlerini içeren bir bilgi paneli döndürebilir.
Yerel Paket
Birisi bir konum adıyla bir sorgu girdiğinde veya Google'ın algoritması aranan bir öğenin yakınlarda mevcut olduğunu bulduğunda yerel bir paket görünür.
Yerel paket, arama terimiyle potansiyel olarak alakalı işletmeleri gösteren iğnelerin bulunduğu bir harita olarak görünür. Haritanın altında Google, işaretli işletmelerin adlarını, derecelendirmelerini ve iletişim bilgilerini listeler.
Örneğin, "web tasarım antalya" araması, size en yakın web tasarım şirketlerinin konumlarını iletişim bilgileriyle birlikte gösteren yerel bir paket getirebilir.
Yerel Teaser Paketi
Yerel tanıtım paketi, yerel paket gibidir ancak her işletme hakkında daha fazla bilgi içerir. Bir işletmenin adının yanındaki fotoğrafa tıklarsanız, ne sattığıyla ilgili ayrıntıları görüntüleyebilirsiniz.
Haber Kutusu
Bir arama zamana özel sonuçlar ve/veya son haberler verirse haber kutuları açılır. İster eksiksiz bir haber web sitesi işletin, ister sadece haberler için bir bölümünüz olsun, sitenizi Google'ın Haber Yayıncı Merkezi'ne gönderebilirsiniz. Google'ın haber algoritması, kabul edilen sayfaları otomatik olarak tarar; bu nedenle, doğru türde içeriğe sahipseniz haber kutusu görüntüleme almanın harika bir yoludur.
İlgili sorular
Her arama için, farklı kelimeler kullanan bir grup benzer arama vardır. Google bunları genellikle bir SERP'de "İnsanlar da soruyor" veya "[arama terimi] ile ilgili sorular" başlığı altında görüntüler.
Son yıllarda, “ilgili sorular” sonuçlarına yapılan tıklamaların sayısı artıyor. İlgili soru başına yalnızca bir bağlantı vardır ve sitenizin bu yeri alması için, söz konusu sorunun sonuçlarının ilk sayfasında olması gerekir. Oradayken, Google'ın "ilgili sorular" yanıtı için sitenizi seçmesine yardımcı olacak bazı SEO değişiklikleri yapabilirsiniz.
İncelemeler
Bazen, yıldız sıralaması olarak görüntülenen inceleme verileri, bir işlem sorgusunun ardından bir SERP'de görünür. Tahmin edilebileceği gibi, 4 veya 5 yıldızlı sonuçlar daha fazla tıklama alma eğilimindedir.
İnceleme özelliğine girmek için, web sitenizde açıkça yayınlanan yıldız derecelendirmeli incelemeleriniz olmalıdır. Web sitenize, müşterilerin referansları paylaşmasına ve işletmenize yıldız derecelendirmesi sağlamasına olanak tanıyan bir eklenti eklemeyi düşünün.
Alışveriş Sonuçları
Alışveriş sonuçları, birçok işlem sorgusu için SERP'lerde görünür. Genellikle sayfanın üstünde veya sağ sütunda sunulan bu sonuçlar, anahtar kelime başına 8 ile sınırlıdır, bu nedenle çok fazla rekabet vardır.
Yüksek kaliteli görüntülere, ürün için etkileyici satış sonuçlarına ve rekabetçi fiyatlara sahip olmanın yanı sıra, işletmenizin alışveriş sonuçlarında temsil edilmesini istiyorsanız, yeterince yüksek teklif vermelisiniz.
Tek uyarı mı? Alışveriş sonuçları için anahtar kelimenizi seçemezsiniz; Google Merchant Center bunu sizin için yapar.
Site Bağlantıları
Site bağlantıları, kullanıcıların bir sitedeki belirli sayfaları bulmasına yardımcı olur. Örneğin, "Amazon parolamı değiştir" için arama yaparsanız, site bağlantıları özelliği, ana Amazon URL'si altında iç içe Amazon hesap sayfasına bir bağlantı görüntüler.
Google'ın web tarayıcıları, web sitenizden site bağlantılarını seçecektir, bu nedenle sitenizi "Ürünler" veya "Blog" gibi net ve alakalı başlıklarla yapılandırdığınızdan emin olun. Ne kadar çok site bağlantısı alırsanız, ziyaretçilerin gitmek istedikleri yere gitmeleri o kadar kolay olur.
Tweetler
Google, 2015'ten beri belirli SERP'lere tweetler eklemiştir. Tweetler her zaman mevcut değildir (bir konu trend olduğunda görünmeleri daha olasıdır), ancak bu özellik, insanları Twitter beslemenize gitmeye teşvik etmeye yardımcı olabilir.
Video
Google video sonuçları, bir sitede aramayla alakalı gömülü video içeriği varsa görünür. Resimlerde olduğu gibi, videonuzun açıklamasının, çevreleyen metnin ve başlığının doğru ve açıklayıcı olduğundan emin olun.
GÜN WEB PORTAL içerik yönetim sistemi ile oluşturduğunuz sayfalara çeşitli videolar eklediğinizde, SERP'de görüntülenme ihtimalleri oldukça yüksektir.
SERP'ler hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, içeriğinizi ve site tasarımınızı o kadar iyi strateji haline getirebilirsiniz. Google'ın politikalarıyla güncel kalmak, sitenizi üst sıralarda yer almak için formda tutmanın anahtarıdır. Arama için optimizasyon hakkında hem GÜN WEB PORTAL'ın içerik yönetim sisteminin size sunduğu araçları kullanabilir, hem de uzman yazar ekibimiz tarafından oluşturulan faydalı içerikleri web sitemizden okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz.