DNS KAYITLARI ve KULLANIMLARI
DNS kayıtları, 1983 yılında bilgisayar bilimcisi Paul Mockapetris tarafından, günlük kullanıcıların IP adresleri olarak bilinen bir dizi sayıyla karşılaşmak yerine adları kullanarak web'de arama yapabilme ihtiyacına yanıt olarak icat edildi.
Özellikle bir alan adı satın almak istiyorsanız veya müşterileriniz için web siteleri oluşturan bir web tasarım uzmanıysanız, DNS kayıtlarını anlamak çok önemlidir.
Çoğumuz, gunwebportal.com gibi bir web sitesine gitmek veya birine e-posta göndermek için bir web sitesi adı veya ana bilgisayar adı yazacağız. Ancak arka planda, bilgisayarınız söz konusu web sunucusunun gerçek konumunu aramak için DNS kayıtlarını kullanır. Tüm gördüğünüzün departmanlarla etiketlenmiş düğmeler olduğu bir mağaza asansöründe olmak gibi düşünün. Düğmelerin arkasında, sizi olmanız gereken yere götürmek için çalışan bir dizi mekanizma vardır.
Dns Kayıtları Ne İşler İçin Kullanılır?
DNS, alan adı sistemi anlamına gelir. DNS kayıtları, web siteleri gibi yaygın sunucularla ilişkilendirilebilir veya e-posta trafiğini yönlendirebilir ve hatta takma ad ve güvenlik bilgileri sağlayabilir. Ziyaretçilerin belirli bir web sitesine ismen erişmeye çalıştıklarında doğru yere yönlendirilmelerini sağlarlar. Bu, bir IP adresini www.gunwebportal.com gibi belirli bir ana bilgisayar adına bağlayarak gerçekleşir. DNS kayıtlarını özetlemenin en iyi yolu, onu kullanılabilir adlardan bilgisayara özel adreslere bir çeviri tablosu olarak tanımlamaktır.
Etki alanınızla ilgili tüm bilgiler, ad sunucusu olarak bilinen bir konumda depolanır. DNS kayıtlarınızdan herhangi birini (e-posta sunucunuz gibi) değiştirmek istiyorsanız, ad sunucunuza erişiminizin olması gerekir. Ad sunucusu yapılandırmasına genellikle bir etki alanı adı sağlayıcısı aracılığıyla erişilir. Alan adı sağlayıcılarına örnek olarak Cloudflare ve Amazon Route53 verilebilir.
DNS Kayıtları Nasıl Çalışır?
Bilgisayarlar, bir dizi sayı olan IP adreslerini kullanarak birbirleriyle iletişim kurar. IP adresleri, bilgisayarlar arasındaki bilgileri yönlendirmek için neredeyse sanal bir telefon defteri gibi çalışır. DNS kayıtları, bu bilgileri kullanıcı dostu alan adlarına çevirir, böylece insanlar bir web sitesini her ziyaret etmek istediklerinde uzun sayıları ezberlemek zorunda kalmazlar.
Web tarayıcınıza her bir alan adı yazdığınızda, alan adının IP adresinin hafızasında olup olmadığını belirleyecektir. Yakın zamanda ziyaret ettiğiniz bir web sitesi değilse, bilgisayarınız size bir sonuç getirmeye çalışmak için DNS sunucularını kullanarak bir dizi sorgu gerçekleştirecektir.
DNS Kayıtlarımı Nasıl Bulurum?
DNS kayıtlarınız genellikle web sitenizin URL'sini satın aldığınız alan adı sağlayıcısında saklanır. İhs Telekom, İsimtescil, Natro, Metunic vb. gibi çeşitli alan adı şirketleri vardır. Bu şirketler, müşterilerine DNS kayıtlarında değişiklik yapılmasına izin veren bir web arayüzü sunar.
Bu şirketler, müşterilerin DNS kayıtlarını görüntülemek için erişebilecekleri "DNS Yöneticisi" olarak bilinen bir sayfaya sahipler. Her etki alanı sağlayıcısı, DNS'nizle ilgili ayrıntıları kendi görüntüleme yöntemine sahip olacaktır ve istendiğinde bunları sağlayabilmelidir.
DNS kayıtlarınızın hangi ad sunucusuna bağlı olduğunu bilmiyorsanız, doğrudan yetkili sunuculara karşı bir DNS araması gerçekleştirecek olan MXToolbox gibi araçları kullanabilirsiniz. Bu, yavaş sunucu yanıt hızı gibi tespit edilen tüm arızalar dahil olmak üzere bilgi sağlar.
Hangi Tür DNS Kayıtları Vardır ve Amaçları Nelerdir?
Bir alan adı satın alıp kullanıcı portalınızda DNS yapılandırmanıza girdiğinizde, uzun bir ayarlar listesiyle karşılaşacaksınız. Bunlar, DNS kayıtlarınızı oluşturur.
Yaklaşık 30 farklı DNS kaydı türü vardır, ancak bunların tümü yaygın olarak kullanılmaz. Karşılaşma olasılığınızın daha yüksek olduğu bazı DNS kayıtlarına bir göz atalım:
- A kaydı: Bu çok yaygın kayıt, etki alanındaki bir ana bilgisayar adının IP adresini saklayan 'adres' kaydıdır. Web sitenizin barındırıldığı yeri değiştirirseniz, IP adresi farklı olur ve web sitesiyle ilgili A kaydını güncellemeniz gerekir. Bu genellikle “www” dir.
- AAAA kaydı: AAAA kaydı ("dörtlü A" kaydı olarak bilinir), A kaydına benzer, ancak bunun yerine bir IPv4 adresi yerine bir IPv6 adresine işaret eder. IPv6 adresleri daha fazla esneklik ve aralık sağlar, ancak her iki biçim de yaygın olarak kullanılır.
- CNAME kaydı: Bir kurallı ad kaydı (CNAME), mevcut bir A kaydına onu takip edecek şekilde bir ana bilgisayar adı atamanıza olanak tanır. Bir takma ad sağlar.
- MX kaydı: E-postaları belirli bir posta sunucusuna yönlendirir. Kendi posta sunucunuzu satın alır veya kurarsanız, MX kaydı, posta hizmetlerine söz konusu etki alanı için e-postanın nereye teslim edileceğini söyler.
- TXT kaydı: Bir TXT kaydının birden fazla amacı vardır. Alan adınızı doğrulamak veya diğer hizmetlere alan adınızın nasıl ayarlandığı hakkında talimat vermek için kullanılabilir.
- SOA kaydı: Domainin hangi zone'da olduğu dahil olmak üzere domain ile ilgili temel özellikleri gösteren SOA (Yetki Başlangıcı) kaydıdır.
DNS Hakkında 10 İlginç Gerçek
- Yakın zamana kadar, DNS aramasını yalnızca PC işletim sistemi gerçekleştiriyordu. Bugün, Chrome da dahil olmak üzere bazı uygulamaların aramayı kendilerinin gerçekleştirmesi mümkündür. Bunun bazı gizlilik ve güvenlik etkileri vardır.
- DNS hala genellikle şifrelenmemiş bir bağlantıdır ve ad sunucuları tarafından bir arama geçmişi olarak izlenebilir.
- Birçok tarayıcı ve bazı bilgisayar işletim sistemleri tarafından desteklenen bir hizmet olan HTTPS üzerinden DNS dahil olmak üzere çeşitli DNS şifreleme yöntemleri mevcuttur.
- Bazı web tarayıcıları bir web sayfasında "ileriye bakar" ve asla kullanmayabileceğiniz bağlantılar için DNS isteklerini yerine getirir. Bu, bir sayfaya erişimi hızlandırmaya yardımcı olabilir, ancak özellikle gizlilikle ilgili başka sorunları da vardır.
- DNS kayıtları, bir sunucunun sahipliğini doğrulamak için kullanılabilir. Örneğin. Google Arama Konsolu, içinde onay kodu bulunan bir TXT kaydı eklemenizi isteyebilir.
- DNS sunucularının farklı düzeylerde yetkileri vardır ve süreç basit bir 'telefon rehberi' araması gibi görünse de, aslında internet üzerinden ardışık bir istek dizisi olabilir.
- Domain hizmet sağlayıcınız size otomatik olarak bir DNS arama hizmeti sağlayacaktır, ancak kullanılabilen ve daha hızlı veya daha güvenli olabilecek genel sunucular vardır. Google ve Cloudflare iki popüler örnektir.
- Bir alan adı satın alırsanız, genellikle DNS kayıtları için alan sağlayıcılarının ad sunucularını kullanacak şekilde yapılandırılır, ancak dilerseniz kendi ad sunucularınızı çalıştırabilirsiniz.
- DNS kayıtlarındaki değişiklikler internete hemen yansımaz ve bazı durumlarda geçiş tüm kullanıcılar için bir gün sürebilir. Web sitelerini bir sunucudan diğerine taşırken bunu aklınızda bulundurun.
- Bir bilgisayar genellikle, birinin kullanılamaması ihtimaline karşı iki DNS sunucusu kullanacak şekilde yapılandırılır.